Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FALKÖPING

Vårdvalet har blivit bemanningsfråga

Publicerat onsdag 9 september 2009 kl 06.38
Eva Öfverman tycker att det har varit svårt att veta hur stor bemanning som kommer behövas. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg

I måndags var sista dagen att välja vårdcentral och om en vecka hoppas regionen ha sammanställt resultatet av vårdvalet. Först då får också vårdcentralerna veta hur många patienter som valt att lista sig hos dem, och just osäkerheten kring valresultatet gör det svårt för vårdcentralerna att veta hur mycket personal som kommer behövas.

Inte förrän nästa vecka får vårdcentralerna veta resultatet från vårdvalet. Då återstår inte många dagar till den första oktober när Bräcke Diakoni ska öppna sina nya vårdcentraler, både i Skara och Falköping.

Verksamhetschefen Eva Öfverman berättar att hon försökt gissa hur många patienter som har listat sig hos dem när hon har planerat bemanningen.

– Det blir ju svårt att bemanna upp en verksamhet utifrån att vi inte vet hur stor verksamhet vi kommer att få, säger hon.

"Väldigt kort om tid"
Eva Öfverman hade gärna önskat sig mer tid från det att resultatet tillkännages, tills att vårdcentralerna ska vara klara för invigning.

– Det är väldigt kort om tid. De här sista veckorna är det mycket arbete som ska göras. Det hade naturligtvis varit önskvärt med lite mer tid emellan att vi får veta resultatet tills att vi ska öppna. Vi hade gärna sett att det hade varit en månad till.

Kommer behöva 4 000 patienter
Eva Öfverman tror att Bräcke Diakoni kommer behöva 4 000 listade patienter i Falköping för att verksamheten ska fungera bra. Men det är tuff konkurrens. I oktober öppnar inte mindre än sex vårdcentraler i kommunen.

– Det är mycket, ja. Och det är ju inte meningen att de fria vårdvalen ska betyda en utökning av vården. Det kommer bli vårdcentraler som kommer att minska sin listning, naturligtvis. Det finns ju inte utrymme för sex vårdcentraler i Falköping där alla har oförändrad verksamhet, menar Eva Öfverman.

Mycket arbete nu
De kommande veckorna blir det mycket arbete för Eva Öfverman. Framför allt måste hon hålla kontakten med de hon känner som med snabbt varsel kan hoppa in och jobba om det behövs.

– Det gäller väl för alla oss som är ute nu i vårdvalet. Ingen av oss vet hur stor verksamhet vi får. Man måste kalkulera med att det både kan bli för liten verksamhet och att det blir mer patienter än man hade förväntat sig.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".