Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LIDKÖPING

Unga nekades starta-eget-bidrag

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 07.03
Louies Ann Lang startade eget ändå. Hon driver kiosk i Lidköping. Foto: Marie Schnell Forkman.

Reglerna för starta-eget bidrag kan vara diskriminerande för ungdomar. Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska nu granska regelverket efter att man fått in en anmälan från Lidköping, där två 21-åringar nekades bidrag för att de är för unga.

En av ungdomarna som skrivit anmälan är Louies Ann Lang. Hon och hennes man Ruben är båda 21 år gamla och de sökte i våras starta-eget-bidrag eftersom de hade affärsideér de trodde på.

– Åldern spelar inte så stor roll, det är ju engagemang som räknas. Jag är ung men jag är motiverad och tror själv att jag kommer att klara det, säger Louies Ann Lang.

Af hänvisar till gällande regler
Arbetsförmedlingen sade nej med hänvisning till att man måste vara 25 år för att få bidraget, enligt reglerna.

Louies och hennes man tycker att bestämmelserna är orättvisa och vände sig därför till diskrimineringsombudsmannen, DO, för att få hjälp. De hoppas nu att anmälan ska leda till en förändring.

– Det är många som säger att de vill satsa på att starta egen men de vågar kanske inte eftersom man inte får någon hjälp, säger hon.

Eftersom Arbetsförmedlingen följt de regler som finns kan det inte bli aktuellt med något skadestånd i det enskilda fallet. Saken gäller i stället om arbetsmarknadsreglerna som sådana kolliderar med den diskrimineringslag som finns.

Frustrerande neka initiativtagare
På arbetsförmedlingarna säger man att det känns frustrerande att tvingas säga nej till idéer som verkar vara bra.

Ett tänkbart resultat av Diskrimineringsombudsmannens granskning skulle kunna vara att man faktiskt tycker att åldersgränsen är diskriminerande. Det skulle i så fall skicka en tydlig signal till riksdagen om att lagen måste ändras.

Chefen på DO, Katri Linna, anser att frågan är intressant att titta närmare på.

– Jag tycker att det är viktigt gentemot politikerna att den här signalen går fram. Det är så lätt att man hafsar iväg idéer om hur man kan hjälpa unga, men med metoder som kanske i själva verket är diskriminerande.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".