Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skara

Oron stor efter Scanbesked

Publicerat måndag 14 september 2009 kl 23.52

Uppdaterad 16:10
Scan lägger ned stora delar av sin slakt och styckning i Skara. Efter tisdagens besked att Scan lägger ner stora delar av verksamheten och 300 Skarajobb försvinner så är personalen och stadsinvånarna mycket oroade inför framtiden.

Minskningen av produktionen i Skara kommer att slå hårt mot staden, säger Skarabon Veronica Lundgren, som blev chockad över beskedet.

– Det här är inte bra för Skara, vi har ju redan arbetsbrist. Nu kommer den att öka ännu mer.

Solveig Sundin från Skara delar uppfattningen att Scans neddragning kommer att få stora konsekvenser för människor.

– Vi har sådan liten folkmängd och ändå finns det inga jobb. Och nu ska så många gå ut i arbetslöshet. Vi har ju så många utländska arbetare, som kommer hit, och så ska de bli ställda så här. Det tycker jag är det värsta!, säger hon.

Scansatsning på färs
Scans företagsledning motiverar förändringen inom organisationen med att man vill få ned sina kostnader och bli effektivare. Men mycket verksamhet kommer att bli kvar på slakteriet i Skara, poängterar Magnus Lindholm, som är ställföreträdande vd för Scan.

– Vi måste anpassa oss efter de marknadsförutsättningar som gäller. Tyvärr finns många av tjänsterna som drabbas i Skara. Men Skara kommer ju i framtiden vara ett centrum för färs. Vi vill inte se det här som att vi bara är defensiva, vi utvecklar verksamheterna på respektive plats.

Arbetsförmedlingen möter Scan
På Arbetsförmedlingen i Skara blir uppgiften nu att ta hand om och stötta dem som ser ut att bli av med sina jobb. I nästa vecka ska Scan och Arbetsförmedlingen mötas för att diskutera personalens möjligheter.

Git Axnemon, chef på Arbetsförmedlingen är också hon oroad för hur det ska gå för personalstyrkan på slakt och styckning i Skara.

– Det är många som går arbetslösa redan i dag och det blir naturligtvis inte lättare för dem som måste gå i från Scan. Det är tråkigt, säger hon.

Individuell stöttning
Nu måste var och en ur den berörda personalen tänka över sin situation.

– Man får som individ fundera på vad man vill göra framåt i tiden. I tillverkningsindustrin finns det ju inte så mycket jobb just nu i lågkonjunkturen. Och det är sedan detta vi får utgå i från när vi stöttar varje individ i den processen.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".