Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skövde

Skolmat i fokus hos kommunerna

Publicerat onsdag 28 oktober 2009 kl 14.17
1 av 2
Skolmaten är ett hett ämne ute i kommunerna just nu. Foto Ingvar Karmhed/SvD/Scanpix.
2 av 2
Paul Svensson föreläste på inspirationsdagen kring skolmat. Foto: Stina Banck, SR Skaraborg

I dag kom skolmatspersonal och kostchefer från hela regionen till Skövde för att inspireras kring skolmat. Och visst blev det en del prat om de tv-program och debatter kring skolmaten som varit.

Skolmat väcker känslor, det har inte minst de tv-program som granskat skolköken de senaste åren, visat. Inte så konstigt då kanske att det i dag var fullsatt i kulturhuset i Skövde när det anordnades en inspirationsdag kring skolmat.

Och det blev också en del snack kring de granskande reportage och debatter som varit den senaste tiden.

Felaktig mediabild
Marianne Rydberg och Ann-Louise Magnisson, som arbetar i köken på Skövdeskolorna i Väring respektive Stöpen, tycker att media målat upp en felaktig bild av skolmaten.

– Ja, det tycker vi. Vi får faktiskt mycket bra gehör från barnen, de tycker att det är gott, säger de båda.

Skolmaten viktigare i dag
Både Marianne Rydberg och Ann-Louise Magnisson tycker att skolmaten har en större betydelse i dag än för några år sedan.

 – Många lever ju på snabbmat när de kommer hem, då blir det ännu viktigare att skolmaten är ett ordentligt lagat mål.

"Inspirera varandra"
En av föreläsarna på inspirationsdagen var kocken Paul Svensson, som själv varit med i tv-programmet Matakuten.

– Först och främst måste vi se till att alla skolkök lagar mat från grunden, det är det viktigaste av allt. Men det är också viktigt att använda goda exempel och inspirera varandra så att man får en god utveckling på bredden.

Skolmaten är ju utskälld i dag, vad beror det på?
– Jag tycker inte att skolmaten är utskälld, den är snarare synliggjord. Debatten som blivit har gjort att intresset växt för vad barnen stoppar i sig, säger han.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".