Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
FALKÖPING

Legionellabakterier på äldreboende

Publicerat måndag 16 november 2009 kl 06.37

Det finns fortfarande skadliga legionella-bakterier i vattenledningarna på äldreboendet Alvershus i Åsarp utanför Falköping, trots försök att bli av med dem.

 Trots att kommunen bytt ut varmvattenberedare och duschutrustning på äldreboendet och hela vattensystemet spolats ur med hett vatten, så finns bakterierna kvar. Det skriver Falköpings tidning.

Legionellabakterier kan orsaka den så kallade legionärssjukan, som är en lunginflammation som kan få dödlig utgång.

I somras insjuknade en av de boende, men tillfrisknade och några fler fall av sjukdomen har inte upptäckts.

Sedan dess får de boende på äldreboendet inte lov att använda duscharna, utan måste resa till äldreboenden i Vartofta eller Kinnarp för att duscha.

Legionella

Bakterien är generellt en ganska ofarlig bakterie, som växer till i stillastående vatten mellan +18 och +45 grader. Den kan förekomma i vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler.

Kan orsaka den så kallade legionärssjukan, som är en lunginflammation med hög feber, muskelvärk och diarré.

Bakterien smittar via ånga från förorenat vatten, som andas in. Sjukdomen smittar inte mellan människor.

50-80 fall av legionellainfektion rapporteras i Sverige varje år, varav närmare hälften har smittats utomlands.

Legionellainfektion är en anmälningspliktig sjukdom som måste rapporteras till smittskyddsläkaren i landstinget och Smittskyddsinstitutet. Berörd kommuns miljökontor ska kontaktas.

Vid ett legionellautbrott i Lidköping 2004 dog två personer och 15 personer blev sjuka. Smittan spreds sannolikt från ett industriellt kyltorn nära stadens centrala delar.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".