Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SKÖVDE

Sista kullen värnpliktiga rycker in

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 16.13
Sebastian Olsson och Jesper Ringvall ser fram emot att göra lumpen. Foto: Jens Prytz/SR Skaraborg.

Idag ryckte den sista kullen av värnpliktiga in på P4 i Skövde. För från och med den 1 juli i år kommer Försvarsmakten gå över till att bygga på frivillighet och framtidens soldater kommer vara anställda istället för värnpliktiga.

Två av de som ryckte in idag var Sebastian Olsson från Fjärås utanför Kungsbacka och Jesper Ringvall från Skövde. De tycker att det är bra att försvaret i framtiden kommer att bygga på yrkesmilitärer säger de.

– Det är bra för då sållar man ut dem som egentligen inte vill göra det här och får in lite bättre killar och tjejer som verkligen vill det här.

– Då får de plats som verkligen vill göra detta och ingen behöver bli påtvingad detta.

Idag var det knappt 50 killar och tjejer som ryckte in på P4 i Skövde och därmed gick startskottet på deras elva månader långa utbildning. Den förväntansfulla och lite smånervösa gruppen är också de sista som kommer till P4 som värnpliktiga. För i fortsättningen är det enbart blivande yrkesmilitärer som kommer att rycka in, som alltså är anställda blir anställda av Försvarsmakten. Det är helt rätt att det kommer vara så tycker Sebastian Olsson och Jesper Ringvall.

Den nya tidens soldater kommer att börja utbildas i Skövde under 2011. I det första steget utbildas de i tre månader. Sedan väntar en tidsbegränsad anställning på ett år och som till sist blir en tillsvidare anställning om båda parter är överens.

På P4 ska 550 soldater utbildas per år och Ronald Månsson som är regements- och garnisonschef spår att det här kommer att skapas runt 1 000 nya arbetstillfällen i Skövde. Roland Månsson anser att försvaret måste bygga på frivillighet för att kunna fungera på det sättet som det är tänkt.

– Vi måste ju ha ett försvar som korresponderar med de krav som regering och riksdag ställer. Nu ställs det krav på att vi ska ha omedelbart insatsberedda förband. Då krävs det en anställning istället för en värnplikt som vi haft tidigare, säger Roland Månsson.

De värnpliktiga som nu rycker in kommer att erbjudas att fullfölja sin 11 månaders utbildning även efter 1 juli. De får då skriva på ett kontrakt och får då samtidigt en viss ökad ersättning.

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".