Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig kunskap om specialmat

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 11.36

Föräldrar till barn som är allergiska mot viss mat har anledning att oroa sig för förskolornas hantering av specialkosten.

En granskning som länsstyrelsen gjort visar att bara fyra av tio förskolor har rutiner för hantering av specialkost.

På nästan hälften av de undersökta förskolorna har personalen heller inte fått någon speciell utbildning i ämnet.

Förskolorna brister också i hur specialkosten förvaras. 80 procent av förskolorna har ingen separat plats för tillagning av specialkost, och det är också vanligt att specialmaten förvaras i samma kylskåp som övrig mat.

238 förskolor i bland annat Mariestad, Skara, Vara, Falköping, Skövde och Tibro har ingått i undersökningen.

De vanligaste matallergierna bland förskolebarn gäller mjölkprotein och ägg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".