Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SKARABORG

Vården av anhöriga ska underlättas

Publicerat lördag 30 januari 2010 kl 07.30
Alla anhörigvårdare i Skaraborg som vill ha hjälp ska erbjudas det enligt Anita Boij. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

De Skaraborgare som tar hand om gamla eller svårt sjuka anhöriga i hemmet kommer att erbjudas bättre hjälp i framtiden. Det framgår när ett projekt om anhörigstöd avslutats.

I projektet ingår både kommuner, landsting och primärvård.

Alla anhörigvårdare i Skaraborg som vill ha hjälp och information ska erbjudas det. Det har varit målet för dem som jobbat i projektet säger forskaren Anita Boij som utvärderat deras arbete.

– Det som har varit unikt är att de femton kommunerna, primärvården och Skaraborgs sjukhus skrivit ett dokument om hur man ska gå tillväga för att inte tappa några anhöriga mellan sig, säger Anita Boij.

De människor som vårdar en förälder, ett syskon, ett barn eller kanske en granne i hemmet, gör en viktig insats inte bara för den anhöriga utan också för samhället, och ska få stöd och hjälp med sin uppgift. Det har varit utgångspunkten i det projekt i Skaraborg som Anita Boij nu utvärderat.

Nu ska kommuner, landsting och primärvård bli bättre på att erbjuda informationsbroschyrer, stödsamtal, träffar för anhörigvårdare eller hjälp av det mer praktiska slaget. Det mest efterfrågade från anhörigvårdare är nämligen en stunds paus från uppgiften att vårda, säger Anita Boij.

– Man kanske inte har sovit ordentligt på flera nätter och kanske behöver någon som tar hand om ens anhörig så att man får sova ut, säger Anita Boij.

Nyckeln bakom framgångsrikt stöd till anhörigvårdare är samverkan i hela Skaraborg, tror Anita Boij. Och tack vare det nu avslutade projektet är kommuner och vårdinstanser i Skaraborg på väg ditåt.

– Det ska inte spela någon roll vart man bor utan den som har behov av stöd ska få det, säger Anita Boij.

Thina Lindberg på Skaraborgs kommunalförbund leder arbetet med samordningen. Hon säger att anhöriga som vårdar en vän eller familjemedlem finns överallt i samhället och i alla åldersgrupper:

– De anhöriga kan vara både barn, ungdomar och vuxna, säger Thina Lindberg.

Anhörigvårdare är inte en homogen grupp och har heller inte samma behov av stöd. Barn hjälper en sjuk förälder, makar vårdar varandra på ålderns höst och människor mitt i livet måste kombinera jobb och småbarnsliv med uppgiften att ta hand en partner.

Studier visar att anhörigvårdare som hjälper till exempel cancerpatienter eller demenssjuka själva drabbas av förhöjd sjuklighet och sämre livskvalitet. Och det gäller att samhället erbjuder stöd på ett sätt som passar den enskilde, säger Thina Lindberg.

– Det måste utformas väldigt individuellt.

 Jenny Josefsson
jenny.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".