Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SKÖVDE

Skolan faller sönder

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 07.11
Hinkar fångar upp smältvatten i gymnastiksalen, konstaterar Anneli Wikström. Foto: Amalia Djurberg/SR Skaraborg

Billingskolan i Skövde är i mycket dåligt skick och faller bokstavligen sönder. Dessutom läcker taket, värmen fungerar dåligt och väggarna möglar.

Anneli Wikström har barn som går på skolan och nu har hon fått nog.

– Det är mögelskador, det vittrar sönder och man kan inte byta markiser för att fodret runt fönstren faller ihop. Vilket innebär att barnen måste sitta i gassande sol för att man inte kan ta ner markisen. Summa summarum är det på vissa ställen i väggen hål rakt ut i det fria!

Vattnet strömmar in
Flera år av dåligt och eftersatt underhåll ligger bakom miljön på Billingskolan. En av lokalerna på skolan som är värst drabbad är gymnastiksalen.

Anneli Wikströms dotter har lektion i den trasiga och plaskblöta salen.

– Där är det väldigt akut för där droppar det från taket på flera ställen och det rinner en jämn ström utmed väggen. Gymnastikläraren har lagt ut handdukar på golvet och ställt ut hinkar.

Dotterns nästa gymnastiklektion är på fredag och Anneli Wikström oroas av den dåliga skolmiljön.

– Jag tycker inte att det ser bra ut. Någon måste kunna ta ansvar och stänga av en lokal när det är risk för att taket ska rasa in.

Akuta insatser behövs
Hon berättar att skolan informerat om att det ska göras viss renovering inom kort, men hon menar att det behövs akuta insatser nu.

– "Viss renovering"... vad handlar det om? De måste i första hand fixa taken så att det inte läcker in och då kan man inte göra det på "vissa" tak. Alla tak är platta här och det ligger massor av snö på - vad ska de göra när den smälter bort?

Rektorer hänvisar till kommunen
Billingskolans dåliga skick är väl känt av skolans rektorer. Nu hoppas de på pengar till renovering. Men det kräver att politikerna agerar menar de. Skolans mest akuta problem - det läckande taket - går inte att åtgärda i nuläget säger rektorerna Inger Jönsson och Anita Eriksson och hänvisar till tekniska kontoret.

– Vi är ju hyresgäster här och det är tekniska kontoret som har ansvaret här. De säger att man gör mer skada än nytta om man går upp på taket nu. Så vi får vänta, säger Anita Eriksson.

Amalia Djurberg
amalia.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".