Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lönsamt att skydda rivna får

Publicerat tisdag 9 februari 2010 kl 12.14
Det är stor risk att angrepp på får upprepas. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Västra Götaland är det län som får mest pengar av Jordbruksverket, för stängsel mot rovdjur. Men många av de miljoner kronor som delas ut för fårstängsel slösas bort i län där det inte finns några vargar. 

Forskaren Jens Karlsson på Viltskadecenter vid Grimsö forskningsstation har visat att det vore mer lönsamt att sätta in åtgärder i fårhagar, som redan har blivit utsatta för vargangrepp.

- Om man har haft ett vargangrepp i en fårbesättning, då kommer vargen eller vargarna att komma tillbaka dit under de närmaste dagarna eller veckorna. Och vidtar man då inga förebyggande åtgärder så kommer de att dräpa fler får i samma hägn under de här veckorna, säger biologen Jens Karlsson.

Stor risk för nytt angrepp

Jens Karlsson har sammanställt det senaste decenniets viltskadestatistik, där mellan 400 och 600 får rivs per år. Då visar det sig att risken för att en varg, eller lodjur eller björn anfaller samma fårbesättning igen ökar med 55 gånger, de närmsta veckorna efter ett första angrepp.

Så när länsstyrelsernas besiktningsmän kommer ut till fårhagen efter ett rovdjursangrepp bör de genast låna ut till exempel lapptyg, alltså långa linor med tygskynken som skrämmer bort ytterligare vargar. Det kostar bara några tusenlappar, inte miljontals kronor som permanenta fårstängsel.

- Så får man ut 55 gånger mer i förebyggande effekt för varje skattekrona i det arbetet, hävdar Jens Karlsson. Att sätta upp fårstängsel i Sörmland och Östergötland där det inte finns varg, tycker däremot Jens Karlsson är slösaktigt.

Västra Götaland får mest pengar

Av de 20 miljoner kronor som Jordbruksverket har fördelat för rovdjursstängsel, har 3 862 000 kronor gått till Västra Götalands län.

Studien är publicerad i tidskriften Journal of Applied Ecology, och kan också ge vägledning åt fattiga länder som måste skydda tamdjur mot angrepp av tigrar, leoparder och hyenor till exempel.

Jordbruksverket har tagit fasta på den nya forskningen och precis beslutat att de 20 miljoner till rovdjursstängsel man ska dela ut i år, främst ska gå till de län där det finns många vargar och stor risk för rivna får, som Västra Götaland, Värmland och Dalarna.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".