Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
VARA

Mat och berättande vävs samman

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 07.12
Jonas Fredman berättar en historia för Ann-Charlotte Hajdu-Rafis. Foto: Marie Schnell Forkman/SR Skaraborg.

Nu ska restaurangfolk bli bättre på att berätta historier om mat och måltider. Under torsdagen deltog ett tiotal personer från olika matföretag i en kurs i historieberättande anordnad av länsstyrelsen.

Deltagarna kommer från olika delar av Västra Götaland och har samlats på Kvänums Mat & Malt, där de först får berätta pinsamma historier ur sitt yrkesliv för varandra, för att träna upp förmågan att berätta historier i den här första av tre kurser kring storytelling som Länsstyrelsen i Västra Götaland ordnar nu i februari.

"Det finns ett stort intresse"
Ida Junker som leder kursen tror att många idag vill ha en helhetsupplevelse när de till exempel besöker en restaurang och det är där berättelserna kommer in.

– Berättande bygger helt och hållet på upplevelser. Det som händer när man hör en historia är att det utspelas en inre film i huvudet, man får någonting utöver det vanliga. Det vanliga vi får, det är fakta. Fakta och information travat på varandra och det är för det mesta snustorrt, tyvärr, berättar Ida Junker.

Hon konstaterar att det finns ett stort behov av den här typen av kurser.

– Från måltidsbranschen? Ett jätteintresse!

Nya krav på servitörerna
Jonas Fredman är en av kursens tiotalet deltagare. Han vill genom att träna upp berättandet bli bättre på att presentera mat. Han jobbar i restaurangen på Grand Hotel i Alingsås och ser att det här med att erbjuda en helhetsupplevelse blir allt viktigare.

– Trenden pekar väl åt det hållet, i och med att det blir mer och mer med kravmärkning och närproducerat.  Då vill gästen också veta mer om ursprung, bakgrund och hur man tillagar det helt enkelt.

Marie Schnell Forkman
marie.schnell-forkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".