Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Västgötar bidrog till turkisk kris

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 13.35

Flera skaraborgska ledamöter röstade i riksdagen för ett erkännande av folkmord på armenier, som skedde i Turkiet i början av 1900-talet.

Massakerna på armenier genomfördes under det osmanska rikets sista år, när imperiet bröts sönder till följd av nederlaget i första världskriget.

Upp till 1,5 miljoner armenier, men även andra folkslag, som assyrier och greker, dödades.

Olagligt att nämna "folkmord"
Turkiet hävdar dock att dödssiffran som högst uppgår till 400 000 och att de flesta dog i reguljära strider. Det är till och med olagligt i Turkiet att benämna massakerna som ett folkmord.

När det Osmanska riket bröts sönder bildades även det moderna Turkiet av de så kallade ungturkarna, ledda av Turkiets landsfader Kemal Attatürk.

Och just detta gör frågan extra känslig i det starkt nationalistiska Turkiet, som på intet vis vill att minnet av landets ärorika bildande ska förknippas med, och solkas ned av, ett folkmord.

Majoriteten röstade ja
En majoritet i Sveriges riksdag röstade på torsdagen ja med rösterna 130 mot 131 i frågan om den historiska händelsen ska betecknas som ett folkmord.

Nu har starka reaktioner kommit från Turkiet, som beordrat hem sin ambassadör från Sverige. Turkiets premiärminister, Recep Tayyip Erdogan, har ställt in ett planerat besök i Sverige nästa vecka.

Så här röstade ledamöterna från Skaraborg:

Socialdemokraten Monica Green och vänsterpartisten Egon Frid hör till dem som röstade för. 

Bör avgöras i domstol 
Centerpartisten Ulrika Carlsson ställde sig på andra sidan, med övriga skaraborgare från det borgerliga blocket. Hon håller dock med om att det handlar om folkmord, men ställer sig frågande till om det verkligen är riksdagens uppgift att besluta i sådana frågor.

Hon anser att detta ska avgöras i en domstol, säger hon till Sveriges Radio Skaraborg.

Socialdemokraterna Urban Ahlin, Patrik Björck och Carina Ohlsson och moderaten Cecilia Widegren deltog inte i omröstningen.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".