Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åtal mot skandalomsusad vd

Publicerat måndag 15 mars 2010 kl 10.13

Kammaråklagare Bengt Svensson har nu väckt åtal mot det skandalomsusade Habo Finans vd och styrelse. Åtalet gäller grovt bedrägeri för vd:n och grova bokföringsbrott för styrelsen.

Bolaget försattes för två år sedan i konkurs. Runt 800 sparare har sammanlagt satsat 100 miljoner kronor i bolaget.

Den aktiefond, Diamanten, som spararna satte in pengar i, lockade spararna med att pengarna skulle användas till korta affärer i Ericssonaktien och att det handlade om säkra affärer.

Köpte hus till sig själv
Men alla avtal och handlingar som gällt Diamanten har skrivits i Habo Finans namn och kräver därför tillstånd av Finansinspektionen. Det hade inte Habo Finans.

– Pengarna har till stor del använts till annat än köp av Ericssonaktier, skriver kammaråklagare Bengt Svensson i stämningsansökan till Jönköpings tingsrätt.

– Omkring 36 miljoner kronor har gått till köp av sådant som aktier i onoterade bolag som då inte visat någon lönsamhet samt till fritidsbostäder och aktieköp till vd:n, dennes familj och bekanta.

Påhittade vinster
De vinster som redovisats i Diamanten har varit påhittade. För att få pengar till vinstutbetalningar har vd:n därför tagit ut de senast insatt pengarna och därför kan man säga att Diamanten har fungerat som ett pyramidspel.

Dessutom har inte spararnas pengar bokförts. Kammaråklagaren åtalar vd:n för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Förutom vd:n åtalas de övriga fem styrelseledamöterna för grovt bokföringsbrott.

Brotten avslöjades i slutet av 2006 när några sparare försökte få ut kontoutdrag på sina insatta pengar.

"Även styrelsen blev lurad"
Enligt kammaråklagare Bengt Svensson blev alla lurade. Även Habo Finans styrelse och bolagets revisorer.

Utredningen har tagit tre år och den stora brisen på dokumentation och bokföring har försvårat utredningsarbetet. Därför är det svårt att slå fast hur mycket vd Peter Rosendahl tjänat på bedrägerierna.

– Räknar man ihop de pengar som går att spåra via bankkonton och andra dokument handlar det om minst 11 miljoner kronor till Peter Rosendahl. Men det kan vara mer, sade Bengt Svensson på en presskonferens i Jönköping på måndagen.

800 målsägande
– Det har aldrig gjorts några riktiga aktieaffärer i Diamanten. Nya sparare fick betala för att de gamla spararna skulle få ut sina vinster till en början. Sedan spred sig ryktet om att det gick att tjäna bra med pengar på att placera pengar i Habo Finans och pengarna flödade in i bolaget.

Ekobrottsmyndigheten har tvingats pussla och rekonstruera hela händelseförloppet. Och det handlar om nästan 800 målsägande som kontaktats.

– Habo Finans är en modern variant av Ebberöds Bank, sade Bengt Svensson.

Han var mycket kritisk till att revisorerna inte slog larm i tid. Men hävdade samtidigt att de förts bakom ljuset på ett försåtligt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".