Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lidköping

Brist på ekologiska ägg

Publicerat måndag 29 mars 2010 kl 14.56
1 av 2
Äggproducent Sten-Sture Stensson har fullt just nu. Foto: Kjell Claeson /SR Skaraborg
2 av 2
Efterfrågan på ekologiska ägg ökar stadigt. Foto: Kjell Claeson /SR Skaraborg

Den som vill äta ekologiskt till påsk riskerar att få problem, eftersom det finns stor risk att ekoäggen inte räcker till alla som vill ha dem.

Under påskveckan äter vi 2 000 ton ägg i Sverige, dubbelt så många som under en vanlig vecka. Men den som absolut vill ha ekologiska ägg kan få problem.

– Det som kommer att vara problem i år är att ekoäggen inte räcker till, men som helhet kommer äggen att räcka till, säger Sten-Sture Stensson, äggproducent i Tådene vid Tun utanför Lidköping.

Ökad efterfrågan på ekoägg
Sten-Sture Stensson har 24 000 värphöns på sin gård. Redan 1997 gick han över till att ha ekologiska höns. 8 500 av hönsen är nu ekologiska och bor i ett särskilt avskilt hönsstall.
Ekoägg ger honom dubbelt så mycket betalt.

– Vi ser ju att det är en stadig ökning på ekologiska ägg. Nu svarar de för 10-12 procent av försäljningen.

För fem år sedan hade landets 400 större äggproducenter stora problem med stora överskott på ägg, och olönsamma priser. Men i dag är äggbönderna nöjda med priserna.

Billigare ägg importeras
Ett orosmoln är importen av billiga ägg från Polen och Finland, som ännu inte ställt om sin produktion till nya reglerna med moderna inredda burar.

– Fram i sommar kan det bli ett problem och sänka vårt pris. Men vi hoppas ju att den här omställningen som ska ske gör att priserna stiger i framför allt Tyskland. Då kanske det blir intressant för finnarna att skicka sina ägg dit, säger Sten-Sture Stensson.

De svenska konsumenterna äter nu 200 ägg per person och år, pannkakor och sockerkaor inräknade. Konsumtionen har ökat under krisen och lågkonjunkturen.

 – Ja, men äter gärna mera ägg när det är sämre tider. Det är ju en lågkostnadsprodukt och nu är det påsk, då går det åt många ägg, säger Eva Maria Friberg, styrelseledamot i LRF SKaraborg.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".