Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SKÖVDE

Ny forskning kan underlätta inom vården

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 06.00
Forskaren Matias Urendas datasimulering kan göra att personalstyrkan anpassas bättre till vårdbehovet på olika avdelningar. Foto: Linnéa Frimodig/SR Skaraborg.

Ny forskning från Högskolan i Skövde kan göra det enklare för sjukhusen att beräkna hur många sjuksköterskor som behövs på varje avdelning.

Behovet av sjuksköterskor på de olika avdelningarna är idag svårt att planera då patienternas vårdbehov varierar. Men forskaren Matias Urenda har med datasimulering kommit ett steg närmare lösningen.

– Inom sjukvården finns mycket data. Man vet när patienten kommer in, patientens diagnos och vilka typer av aktiviteter patienten behöver. Men få avdelningar tittar på patienternas olika vårdbehov.

Öppnar för nya möjligheter
Normalt sett avgör antalet patienter hur mycket personal som krävs på en vårdavdelning men problemet är att vissa patienter kräver mer vård än andra och avdelningarna riskerar att bli under eller överbemannade.

Forskaren Matias Urenda har istället tittat på vårddata från olika patienter vid Kärnsjukhuset i Skövde och skapat en unik simuleringsteknik som han nu presenterar i sin doktorsavhandling.

Matias Urenda menar att simuleringen gör att man kan anpassa antalet sjuksköterskor mer exakt på varje avdelning.

– Simuleringen öppnar nya möjligheter när det gäller att anpassa antalet sjuksköterskor på en avdelning till det faktiska vårdbehovet hos avdelningens aktuella patienter, säger Matias Urenda.

Kan framtidsplanera
Simuleringstekniken skulle i framtiden kunna användas för att göra detaljerade prognoser över behovet av personal på olika sjukhusavdelningar.

När de skadade från en trafikolycka befinner sig på akutintaget förs uppgifter om deras skador in i ett simuleringssystem. Systemet kan då ta fram uppgifter om hur mycket personal som kommer att behövas på ortopedavdelningen om några dagar.

– Men ska vi komma så långt måste vi forska mer om sjukvård utifrån ett produktionsperspektiv och den typen av forskningsprojekt är det tyvärr ont om idag, avslutar Matias Urenda.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".