Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vindkraft

Vindkraftverk för miljarder kan rivas

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 16.07
Ett sjuttiotal vindkraftverk riskerar att rivas bara i västra Skaraborg. Foto: Björn Larsson/Scanpix

Länsstyrelsen anser att försvarets nya inställning om vindkraft nära militära flygfält kan bli ödesdiger. Enligt en ny remiss från Försvarsmakten, så betyder vindkraftverk inom fyra mil från landningsbanorna en säkerhetsrisk, och kan behöva rivas.

Jörgen Hammarström är biträdande miljöskyddsinpektör på Länsstyrelsen, som nu ger sig in i striden om vindkraftverken.

– Vi har ju också blivit överraskade av beskedet att man utökar sina restriktioner kring flygplatserna. Vi tittar nu över om vi kan gå ut med en skrivelse.

Vad står på spel egentligen?

– Vi har ju under många, många år hanterat en hel rad ärenden och lämnat  tillstånd inom den här ytan.

Sjuttio vindkraftverk hotas
Bara i tre kommuner i västra Skaraborg som ligger innanför försvarets nya säkerhetsavstånd till vindkraftverk: Lidköping, Grästorp och Vara, så finns det idag sammanlagt ett sjuttiotal färdigbyggda vindkraftverk.

Vindkraft för miljarder
Det är vindkraft för uppemot två miljarder som riskerar att skrota, om försvaret skulle göra verklighet av planerna för vindkraft inom fyra mil från deras flygfält.

Men sista ordet är inte sagt menar Jörgen Hammarström, som säger att länsstyrelsen nu sätter sig in i frågan om vem som egentligen har rätt att besluta något sådant här.

– Som bäst håller vi på och formulerar oss, vi har lagt ned mycket kraft och energi på att ställa om till miljövänlig energi.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Faktaruta:

Det är bland annat flygning på låg höjd och i formation som försvaret menar kan störas av rörliga vindkraftverk och skapa en risk för olyckor. Risken finns menar försvaret att flygplan som ligger bakom andra, och som låser sin kurs på framförvarande, istället låser sig på ett vindkraftverk, med haveri som följd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".