Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SKÖVDE

Vill satsa på friskola trots konkurrensen

Publicerat fredag 18 juni 2010 kl 13.30
Willard Persson, Joakim Dahlgren och Hans Leuchovius vill tillsammans starta en friskola. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg.

Det är svårt att starta friskola på gymnasienivå i Skaraborg. Det finns för många platser anser kommunernas skolförvaltningar. Men nu ger sig ett gäng lärare in i kampen.

Läraren Willard Persson lämnar tillsammans med två kollegor Kavelbrogymnasiet i Skövde för att öppna ett fordon och bygg-gymnasium nästa läsår. För honom erbjuder en fristående skola större möjligheter än en kommunal.

– Att kunna ta snabba beslut är bra. En statlig förvaltning är mer tungarbetat. Att till exempel köpa en lastbil går snabbare än när den ska köpas in av kommunen, säger Willard Persson.

"Mer verklighet hos oss"
De tre lärarna lämnar Kavelbrogymnasiet med sammanlagt 27 års erfarenhet bakom sig där av praktiska utbildningar. De vill inte säga att de är besvikna på sin gamla arbetsgivare men konstaterar att förutsättningarna där för att själva anpassa sin utbildning till verkligheten varit små.

Därför tog de steget och som enda ansökare i Skövde så har de också kommunens vitsord. Andra har fått nej därifrån med hänvisning till det vikande elevunderlaget. Men eftersom inriktningen på deras planer är såpass tydliga, och att det finns gott om sökande, så ser framtiden ljus ut tror Hans Leuchovius.

– Eleverna ska få mer träning i verkligheten hos oss. Det är ett mer verklighetsbaserat lärande, säger Hans Leuchovius.

Dramatisk intresseökning
Intresset för att starta friskolor ökar dramatiskt i landet. I Skaraborg är friskoleansökningarna fortfarande få i jämförelse. Det är än så länge Skövde som står för de allra flesta. Elva stycken totalt i år, varav sex stycken är för gymnasier och resten är på grundskolenivå. Bara ett gymnasium har hittills fått godkännande av Skövde kommun. I hela Skaraborg finns just nu 17 ansökningar.
Hör mer här:

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".