Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skaraborg

Årslång väntan till logoped

Uppdaterat måndag 21 juni 2010 kl 17.09
Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 05.26
"Många tycker att det är väldigt jobbigt att inte kunna uttrycka sig och bli förstådd", säger logopeden Sara Engström. Foto: Linnéa Frimodig / SR Skaraborg.

För få logopeder gör att skaraborgare kan få vänta upp till ett år för att få hjälp med att öva upp sitt tal. Barn och strokepatienter tillhör dem som drabbas hårt.

På Skaraborgs sjukhus finns i dag sammanlagt sex logopeder. Det är den lägsta siffran i landet i förhållande till invånarantalet.

Annika Brämerson, chef på logopeden i Skövde, försöker ge en bild av hur långt efter de ligger: 

– Vi hinner inte ens ta hand om alla som ligger inne för en akut stroke. En del skrivs ut utan att ha träffat en logoped och en del kommer aldrig in till oss. 

Hon är långt ifrån nöjd med situationen.

– Det är nedslående och tråkigt. Så långa väntetider som vi har, har man ingen annanstans i regionen. 

Barn drabbas
Sara Engström är logoped i Skövde. Hon jobbar bland annat med strokepatienter. Ofta har de väntat upp till ett halvår för att få träffa henne:

– Det är en väldig chock att få en stroke, men att sedan inte kunna prata och uttrycka sig… Många förstår inte varför de plötsligt inte kan prata längre och de tycker att det är väldigt jobbigt.  

Men de som får vänta allra längst på hjälp är barnen.
Barn som ännu inte börjat skolan och som har svårt för att tala är den största patientgruppen och de kan få vänta upp till ett år. Det får konsekvenser, säger Sara Engström:

– De kan upplevas som barnsligare än vad de är. Och om barnet självt börjar bli medvetet om att det inte blir förstått, så blir problemet större, säger hon.

Fler logopeder behövs
Flera gånger har Annika Brämerson påtalat för chefer inom Skaraborgs sjukhus att det behövs fler logopeder, men det enda som har hänt är att väntetiderna har blivit ännu längre. Patienterna fortsätter att lida i det tysta:

 – De gör sig inte hörda, slår inte näven i bordet, ringer inte till våra politiker, utan de fogar sig i detta.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".