Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FÖRSVARSMAKTEN

32 försvarsanställda sägs upp

Uppdaterat fredag 15 oktober 2010 kl 10.19
Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 06.37
Anders Eriksson. Foto: Calle Sundblad/Sveriges Radio Skaraborg.

Kapten Anders Eriksson vägrade skriva på kontraktet om obligatorisk utlandstjänst. Nu förlorar han och 31 andra jobbet på grund av sitt ställningstagande. 

Försvarsmakten har nu lämnat besked om att  418 personer runt om i landet kommer att sägas upp från sina anställningar inom försvarsmakten efter att de vägrat att skriva under ett avtal som säger att de ska göra obligatorisk utlandstjänst.

Flera sägs upp i Skaraborg
Elva anställda på regementet P4 i Skövde kommer att sägas upp, eftersom de inte har skrivit på det nya anställningsavtalet. Av de uppsagda är sju officerare och fyra civilanställda. Ytterligare sju på officersidan har sagt nej men har så kallad fullmakt vilket innebär att de inte sägs upp, utan placeras i en övergångsorganisation.

Anders Eriksson, officerare från Skövde, är en av de som inte skrivit på avtalet. Han har inget emot utlandsuppdrag, han har gjort sex stycken själv. Det han vänder sig emot är att skriva på ett kontrakt som han anser är oklart vad det innebär för hans framtida tjänstegöring.

– Jag valde inte att säga nej till det nya erbjudandet utan att inte ansöka om att ändra mina tjänsteförhållande till något som jag inte vet vad det innebär, säger Anders Eriksson.

– Jag är arg och besviken på min arbetsgivare, säger han.

Personalen ska disponeras
På Trängregementet i Skövde var det fem officerare som vägrade skriva under. Tre av dem sägs upp och de övriga två har fullmakt.

I Karlsborg på K3 är det sex personer som sägs upp. En officer och fem civilanställda. En av de som sagt ja till utlandstjänst är informationschef Jens Ramhöj.

– Anledningen till det är att jag tycker att man måste kunna disponera sin personal för allting.

På F7 Såtenäs är det tolv av 100 som sägs upp. Resten går i förtidspension eller fortsätter att studera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".