Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
FOTBOLL

Hot mot fotbollsdomare ökar

Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 06.43
1 av 2
Domarens domslut retar upp somliga. Foto: Camilla Karlsson SR Skaraborg
2 av 2
Fredrik Isaksson, fotbollsdomare och anställd vid Västergötlands fotbollförbund. Foto: Camilla Karlsson SR Skaraborg

Våld och hot om våld riktat mot fotbollsdomare leder sällan till polisanmälan. Nu blir det allt svårare att rekrytera personer för domaruppdraget.

Det har blivit ett tuffare klimat på landets fotbollsplaner. Och inom domarkåren har hot och våld blivit en del av jobbet.

Fredrik Isaksson, fotbollsdomare och anställd på Västergötlands fotbollförbund, säger att det finns en klar hotbild mot domarkåren.

– Dels är det med glåpord och gester och i värsta, värsta fall rent av slag mot domarna.

Vill påverka med hotelser
Domare kan till exempel får höra att det kommer att hända saker med dem om de inte dömer på ett visst sätt i en viss match.

Och även om det är sällsynt förekommer det också att domare utsätts för fysiskt våld, som slag och sparkar.

En granskning gjord av Sveriges Radio Göteborg och programmet Kaliber visar att straffbart våld och hot mot domarkåren ytterst sällan polisanmäls.

Händelser och hotelser av liknande slag skulle uppfattas helt annorlunda om de förekom ute på stan istället för på fotbollsplanen, tror Fredrik Isaksson.

– Många gånger skulle det bli polisanmälan, men vad det skulle leda till vet jag inte. Men många gånger är detta accepterat inom fotbollsvärlden - och även inom andra idrotter - och det tycker jag är helt sjukt! Varför det är så vet jag inte...

Svårt lösa problemet
Hans uppfattning är att domare inte under några omständigheter ska behöva "ta" den här typen av hotfullt bemötande.

– Vi diskuterar det här mycket, men vad vi ska göra för att komma åt en klösning vet jag inte.

Väldigt sällan går hot och våld mot fotbollsdomare vidare till polisanmälan, säger Fredrik Isaksson. Och i förlängningen kan intresset för att bli domare minska, tror han.

– Det är inte många, man är rädd för att anmäla. Det är en litet olustig känsla att åka till just den eller den idrottsplatsen eller döma det eller det laget. Visst är det så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".