Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄRMLAND/VÄSTRA GÖTALAND

Värmlänningarna gillar Västra Götaland

Publicerat tisdag 19 oktober 2010 kl 09.13

Landstingpolitiker i Värmland är mer positiva till en sammanslagning med Västra Götaland än vad motsvarande politiker i vårt län är, visar en undersökning.

Värmlänningar verkar gilla oss, mer än vi gillar dem... Det komplicerade förhållandet länen emellan visar en ny undersökning gjord av Göteborgs universitet.

Undersöknngen presenteras i en rapport på uppdrag av landstinget i Värmland, region Värmland och Västra Götalandsregionen. 24 fritidspolitiker i Värmland och Västra Götalands landsting intervjuades i augusti i år.

Olika syn på sammanslagningen
I rapporten framgår det att Värmland kommer att uppleva en betydligt större omställning vid en sammanslagning än vad Västra Götaland kommer att göra. I vårt län ser politikerna den eventuella regionsammanslagningen som en relativt mindre förändring.

Värmlänningarna är också mer positiva till en sammanslagning än vad landstingpolikerna i Västra Götaland är. Men värmlänningarna är kluvna i ett östra block, som hellre vill se en sammanslagning med Örebro län. Den västra delen av Värmland vill däremot tillhöra Västra Götaland.

Åsikterna isär i olika länsändar
Även landstingpolitikerna i Västra Götaland är kluvna; de södra delarna av länet vill hellre tillhöra Hallands län.

Gemensamt för politikerna i Värmland och Västra Götaland är att ingen kan uppge några demokratiska fördelar med en sammanslagning. De ser däremot fördelar för det Värmländska näringslivet och sjukvården, där de menar att Värmland kommer att få svårt att stå på egna ben med nuvarande länsindelning.

Kan skapas ännu ett storlän
Skulle en sammanslagning av de båda länen Värmland och Västra Götaland bli verklighet och en Region Västsverige skapas resulterar det i det fjärde mest vidsträckta länet i Sverige, efter Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.

nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".