Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lidköping

Mobbning kan stå kommunen dyrt

Publicerat onsdag 20 oktober 2010 kl 13.50
Lidköpings kommun kan få betala 70.000 kronor i ersättning till en elev som blivit utfryst i skolan. Arkivbild: Erik G Svensson/Scanpix

Eleven har under hela högstadiet utsatts för glåpord, knuffar och grimaser som efterhand övergick till utfrysning. Trots möten med lärare och rektor så ansåg mamman att ingenting gjordes för att hjälpa eleven och anmälde kommunen.

Barn- och elevombudet kräver nu att Lidköpings kommun ska betala 70.000 kronor i skadestånd till eleven.

– Ja, det är naturligtvis någonting som gör mig bekymrad och som jag inte alls är nöjd över. I de här fallen där det inte fungerat handlar det om att så snabbt som möjligt försöka förbättra situationen, säger Johan Olofsson, skolchef i Lidköping.

Barn- och elevombudet konstaterar att eleven utsatts för kränkande behandling och att kommunen brustit i sina skyldigheter att komma till rätta med situationen. De anser att skolan inte gjort tillräckligt för att stoppa mobbningen.

– Vi anser att vi kanske gjort fler saker än vad som kommit fram när man gör sin bedömning hos barn- och elevombudet angående skadeståndets storlek.

Inte första gången
Det är andra gången på kort tid som Lidköping stäms av Barn- och elevombudet. I juli krävdes kommunen på 290 000 efter att en elev kränkts under flera år. Kommunen kom då fram till att de kan tänka sig att betala 60 000.

Till sist kan det bli domstolen som får avgöra om kommunen har gjort vad de kunnat för att stoppa kränkningarna eller inte. Ofta vill anmälaren undvika en domstolsprocess och accepterar en lägre summa. Just nu finns ett tiotal skadeståndsärenden hos domstolen, enligt skolinspektionen.

I Lidköping arbetar skolorna nu vidare med hur i framtiden ska förhindra att elever kränks.

– Vi har till exempel en person som är anställd bara för att ha en överblick över hur vi arbetar kring barn och elever när det gäller just kränkningar, mobbning och utsatthet för att vi ska ha det så bra som möjligt, säger Johan Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".