Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västra Götaland

Bråckundersökning ska rädda liv

Publicerat fredag 22 oktober 2010 kl 08.16
"50 personer kan räddas om året"
(1:30 min)

Screening för bråck på stora kroppspulsådern har blivit en succé, och kan nu komma att utföras på fler små sjukhus i regionen. Tanken med screeningen är att man ska hitta åderbråck på buk-aortan.

Screening för bråck på stora kroppspusådern har blivit en succé, och kan nu komma att utföras på fler små sjukhus i regionen.

– Bråck som förblir oupptäckta kan vara direkt livshotande - säger Överläkare Urban Wingren verksam vid kärlkirurgiska sektionen vid Sahlgrenska sjukhuset.

Hittills har cirka 10 000 män kallats och 85% av dem har också genomfört undersökningen.

Tanken med screeningen är att man ska hitta åderbråck på bukaortan. Bråck som förblir oupptäckta kan vara direkt livshotande.

De mindre sjukhus som eventuellt kan komma i fråga är sjukhusen i Lidköping, Falköping och Mariestad.

– Man vet att ungefär en procent av alla män,som dör efter att de har fyllt 65 år, dör pga pulsåderbråck.Och då har man kunnat visa i studier i framförallt England, att gör man screening undersökningar där man försöker hitta pulsåderbråcket innan det brister, så minskar dödligheten, - säger Överläkare Urban Wingren verksam vid kärlkirurgiska sektionen vid Sahlgrenska sjukhuset.

Har ni någon uppfattning hur många liv som räddas varje år tack vore den här screeningen.

– Om man tittar på studier i England så vet man att efter tio års screening undersökningar i ett större befolknings distrikt så har man lyckats minska dödligheten där med hälften eller kanske ännu mer.Och om vi tror att i Västra Götaland dör varje år ett hundratal män så om vi får hålla på några år så kanske 50 eller 70 män per år kan vi rädda till livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".