Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mariestad

Vision om världens största kraftverk

Publicerat lördag 23 oktober 2010 kl 11.04
Initiativtagare: ”Vi kan kompensera hela Sveriges utsläpp”
(1:34 min)
Genom en enorm tunnel mellan Vättern och Vänern vill man utvinna energi. Foto: Sandra Neergaard Petersen/SR Skaraborg

Sverker Lindbo har storslagna planer på att bygga världens största kraftverk i Mariestad Genom en enorm tunnel under jord vill han växla vatten mellan Vänen och Vättern för att utvinna energi.

Projektet förväntas innebära stora miljömässiga och ekonomiska vinster. Tanken är att kraftverket ska minska förbränningen av framför allt naturgas ute i Europa, en mängd som motsvarar hela Sveriges koldioxidutsläpp 2009.

– Vi kan kompensera hela Sveriges utsläpp från trafik, industrier, hushåll och allting, genom att bygga det här jättestora kraftverket i Mariestad, säger Sverker LIndbo, som är initiativtagare till projektet.

Vatten pumpas mellan sjöarna
Företaget som kommer att driva det tänkta projektet heter Mariestads Kraftverks AB. Tekniken man vill använda kallas för pumpkraft, vilket grundar sig i idén att man pumpar vatten mellan Vänern och Vättern, som ligger på olika höjder i förhållande till varandra.

När det finns billig överskottsel i Europa pumpar man med hjälp av den upp vatten till sjön som befinner sig på en högre höjd, medan vattnet vid underskott av el får rinna ned till den lägre som då driver turbiner.

Den enorma mängden energi som då skapas ska lagras och säljas till Europa.

– Det blir en väldigt bra affär ekonomiskt. Det kan handla om tiotals miljarder kronor per år, kanske ännu mycket mer.

Ekosystemet sätts i fara
Men ännu är inte alla problem lösta. Först krävs det att Europa slutar upp med att producera billig el via kolverk, så att marknaden öppnar upp sig för den här sortens energiproduktion. Att blanda vattnet mellan Vänern och Vättern kan också bli ett hårt slag mot sjöarnas ekosystem.

– Där ett demokratiskt beslut som ska fattas i Sverige. Men jag tror att den globala vinsten är mycket större än det lokala pris man får betala i närmiljön, säger Sverker Lindbo.

När projektet kan tänkas sätta igång är oklart, men man gissar att man kan börja gräva om tio till tjugo år.

Magnus Enarsson
nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".