Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hjo

Bibliotekschef sa upp sig i protest

Uppdaterat måndag 25 oktober 2010 kl 17.30
Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 15.17
Claes Chöler lämnar sin tjänst efter 23 år. Foto: Camilla Karlsson/Sveriges Radio Skaraborg.

Efter att inte ha fått gehör för krav på barnbibliotekarie, modern teknik och kompetensutveckling till personalen har den ansvariga personen sagt upp sig.

Claes Chöler har varit ansvarig för biblioteket i Hjo i 23 år. ansvariga på biblioteket, Claes Chöler, Nu har han sagt upp sig och lämnar sin tjänst, efter att hans vädjan om förbättringar har inte vunnit gehör hos kommunledningen.

– Jag hade nått vägs ände. Jag kände ingen entusiasm längre för detta, och kan inte entusiasmera mina medarbetare. I det läget valde jag att säga upp mig, helt enkelt.

Claes Chöler menar att man under flera år har försökt få till en förändring.

--Vi har arbetat under svåra omständigheter. Vi ser ju så mycket vi skulle vilja göra, som andra bibliotek kan men som vi inte klarar av.

Barnbibliotekarie på halvtid
Han har bland annat protesterat mot att biblioteket bara har en halvtids barnbibliotekarie, ingen uppsökande verksamhet i äldreomsorgen och svårt att få tid till vidareutbildning.

– Vi har väldigt svårt att få tid till att ta till oss ny teknik, till exempel. Att vidareutbilda oss, framför allt när det gäller hjälpmedel för läshandikappade. Det händer så mycket på den fronten, men vi har inte de resurserna och vi ser att vi halkar efter.

Satsar minst i regionen
Hjo omnämndes i Västra Götalandsregionens biblioteksplan som den kommun som satsar minst i hela regionen på biblioteksverksamheten.

Kommunen har nu bestämt sig för att skjuta till 250 000 kronor till verksamheten.

– Det är ju inget att vara stolt över, att vi lägger en så liten peng på biblioteksverksamheten. Man har prioriterat andra saker här i Hjo som har med kultur att göra, men just biblioteket har fått ligga lite lågt och det tänker vi ändra på nu, säger Katrin Hulmarker, moderat kommunalråd i Hjo.

Kommer Hjo att klättra i statistiken?
– Ja, det tror jag nog att vi kommer att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".