Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
HÖGSKOLAN

Populärt plugga på distans

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 10.58
Elisabeth Hermansson om distansutbildningar
(1:37 min)
Även studier på distans avslutas med tenta. Foto: Jurek Holzer/Scanpix

Allt fler vill studera på distans. På högskolan i Skövde läser i dag nästan var tredje elev en distansutbildning. Högskolan vill därför utveckla de populära distansutbildningarna för att studenterna ska få bästa möjliga stöd.

Elisabeth Hermansson, som är forsknings- och utbildningshandläggare på högskolan i Skövde säger att högskolan jobbar för att de studenter som vill läsa utbildningar på distans ska få stöd.

– Det som diskuteras är hur man stöttar studenter, hur upplägget på studieverkstäder runt om i landet ser ut och hur man kan stötta studenter på distans.

Diskussioner om arbetsmetoder
Personal från ett antal olika högskolor och universitet i Sverige och Norge träffas i Skövde för att diskutera sina arbetsmetoder för studenter som studerar på distans.

Distansutbildning är en ung utbildningsform som vuxit sig allt starkare under de senaste åren. Utvecklingen har inte bara inneburit nya studiesätt för studenter - det har även uppstått en helt ny lärarsituation.

– Jag vet att stödet till lärare har utvecklats för att de bättre ska vara rustade för att ta emot, hjälpa och vara lärare åt distansstudenter. Så organisatoriskt har det skett en uppbyggnad för att möta distansstudenternas annorlunda situationer.

Nytt element i lärarutbildningen
Att det går att göra bra och kvalitativa distansutbildningar är Elisabeth Hermansson säker på, men då gäller det att förbereda nya lärare i ett tidigt stadium.

– Genom att studera distanspedagogik redan i lärarutbildningen, så att man lär sig att möta dessa studenter, så kan man också skapa bättre utbildningar som går på distans, säger hon.

Hur distansutbildningens framtid blir är svårt att sia om, menar Elisabeth Hermansson, men hon tror att utbildningen är här för att stanna.

– Jag vet inte om det kommer att växa eller att avta, men jag tror absolut inte att det kommer att försvinna. Nu har det ju dykt upp helt öppna universitet också där man kan studera på distans, så jag tror inte att det är på väg bort.

Magnus Enarsson
magnus.enarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".