Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Akut brist på vårdplaster

Publicerat måndag 11 februari 2002 kl 12.49
Det är akut brist på sjukhusplatser för patienter med allvarliga ätstörningar. I Västra Götaland finns det bara två slutna vårdplatser - och de är hotade.
Det handlar om patienter som behöver slutenvård eftersom de har så allvarliga ätstörningar. Köerna växer och de båda vårdplatser som finns i regionen är hotade på grund av personalbrist. -Situationen är helt ohållbar i längden. Vi har försökt att rekrytera personal men har inte lyckats. Nu måste vi snart få klarthet i vilka resurser vi har, säger Krister Fransson som är föreståndare på Opusenheten. Just nu finns tolv patienter i Västra Götaland som bedöms ha så allvarliga ätstärningsproblem att dom bör få slutenvård. I Skene är väntetiden 18 månader och därför tvingas regionen köpa dyra vårdplatser i Stockholm och Linköping. Men trycket på avdelningarna är hårt där också så nu börjar sjukhusen att neka även de allra sjukaste patienterna. För Ninni Hjalmers, överläkare på Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus i Göteborg, handlar det nu om att få politikerna att ordna fler vårdplatser i Västa Götaland: - I Göteborg behövs det minst sex platser för patienter under 25 år. Vi har i en skrivelse till politikerna föreslagit ytterliggare tolv vårdplatser. Min bedömning är att det är vad som behövs, säger Ninni Hjalmers.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".