Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Politik

Svenskarnas parti lämnar Grästorp

Uppdaterat torsdag 10 februari 2011 kl 15.42
Publicerat torsdag 10 februari 2011 kl 13.21
”Det här är jättebra för klimatet”
(1:20 min)
Svenskarnas parti tog en plats i Grästorps kommunfullmäktige, men den ende som kan fylla stolen har nu tackat nej. Foto: Camilla Karlsson/P4 Skaraborg

Högerextrema Svenskarnas parti i Grästorp blir av med sin plats i kommunfullmäktige, efter att Krister Sakseter meddelat att han avsäger sig sitt uppdrag.

Svenskarnas parti har nu ingen politisk plattform i någon av Sveriges kommuner.

Efter valet i höstas tog det nazistinfluerade partiet ett mandat i fullmäktige, men partiledaren Daniel Höglund förlorade platsen eftersom han inte bodde i kommunen.

Avsäger sig platsen
Den enda person som också hade fått röster var Krister Johansson, och han har nu meddelat att han avsäger sig platsen i kommunfullmäktige.

– Det här är jättebra, tycker Kent Larsson som är kommunalråd för moderaterna i Grästorp.

Han tycker att det har varit svårt att ha en representant från Svenskarnas parti i kommunfullmäktige.

– De har vänt alla argument emot oss, och det har varit hämmande. Nu blir det högre i tak och lättare att få en givande diskussion.

Kent Larsson tror och hoppas att detta betyder slutet för Svenskarnas parti i kommunen.

– Det hela var mycket en persons race, nämligen Daniel Höglunds. Men nu har han bränt sina broar här, så om han är taktisk så byter han kommun nu.

Påstår att hot förekommit
Daniel Höglund själv säger till P4 Skaraborg Sveriges Radio att partiet i praktiken tvingats bort från politiken i Grästorp.

– Det är tråkigt att det utvecklats som det har gjort. Jag anser att man använt sig av väldigt fula metoder för att få bort partiet som den enda oppositionen.

Daniel Höglund hävdar att det fanns ett klart intresse från Krister Johanssons sida att delta i kommunpolitiken för Svenskarnas parti, men att andra blandade sig i och påverkade utvecklingen.

– Krister var ju intresserad av att ta platsen, för att jag skulle kunna fortsätta att verka politiskt genom honom. Men efter att han gick ut med den uppgiften så blev han hotad på sin arbetsplats, eftersom deras största kund sa att de inte skulle anlita firman där han jobbar, om han var politiskt aktiv för partiet. Han blev hotad med att han kunde förlora jobbet.

Jobbar vidare politiskt
Trots tom stol i fullmäktige kommer den politiska viljan inte att mattas, säger Daniel Höglund.

– Vi kommer absolut att fortsätta att verka i kommunen på alla sätt som vi kan. Jag kommer att vara med på alla fullmäktigemöten. Vi kommer att fortsätta att granska vad som händer och presentera den politik som vi vill bedriva i kommunen.

Men han inser att möjligheten att påverka utan ledamot i kommunens högsta beslutande instans blir liten.

– Det är klart att det blir svårt att få samma gehör om vi inte har en plats i fullmäktige, däremot kan vi driva frågorna genom att sprida information till hushållen i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".