Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SKARABORG

Många brandutryckningar i onödan

Publicerat söndag 20 februari 2011 kl 13.36
"Man har ju inte samma vakenhet..."
(0:54 min)
Tomas Andersson räddningtjänsten västra Skaraborg. Foto: Erik Holmlund P4 Skaraborg Sveriges Radio

Var tredje larm till räddningstjänsten i västra Skaraborg är ett falsklarm. Oftast rör det sig om automatiska larm från industrier och offentlig verksamhet, som utlösts av helt andra anledningar än brand. Och de falska larmen skapar problem...

Tomas Andersson, ställföreträdande räddningschef för räddningstjänsten i västra skaraborg, säger att upprepade larm som gång efter annan inte beror på brand påverkar styrkan.

– Till slut så tänker man " jaha, nu kommer ett larm därifrån igen". Ju fler larm som kommer från samma ställe, desto sämre blir tilltron till larm därifrån.

Onödiga utryckningar
Dessutom finns risken att beredskapen för verkliga brandlarm i skarpt läge blir lägre när resurser hamnar på fel ställe.

Västra Skaraborg är ett stort område, som betår av kommunerna Lidköping, Vara, Essunga och Grästorp. Att resurser går åt till onödiga utryckningar kan få ödesdigra konsekvenser.

Men det finns exempel där automatiska brandlarm visat sig varna för rejäla eldsvådor. För Tomas Andersson och hans kollegor känns det därför viktigt att utryckningen går snabbt, även vid automatlarm.

– När larmet kommer in har vi 90 sekunder på oss tills vi ska sitta i bilarna.

Damm i detektorn
267 automatlarm ledde till utryckning i västra Skaraborg förra året. 90 procent av dem var onödiga och hade kunnat undvikas.

– Senaste larmet hade vi i går. Då handlade det om att man rengjorde ett filter och damm kom upp i detektorn - ett typiskt exempel på vad vi kallar onödigt larm. Det är klart, med bra rutiner kan de här onödiga larmen förebyggas.

Även i östra Skaraborg har räddningstjänsten problem med falska automatlarm. Där var 683 av totalt 1 417 larm automatlarm som utlösts av brand eller gas.

Om det börjar brinna ska man inte nöja sig med att automatlarmet går i gång. Det är alltid bra att ringa SOS för att ge en bättre beskrivning av vad som hänt.

Erik Holmlund
erik.holmlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".