Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Dvärgbandmask

Parasit ska kartläggas

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 11.36
Efter undersökningen av rävar står hundar och sorkar på tur. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Just nu kartlägger Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tillsammans med Jordbruksverket hur utbredd parasiten rävens dvärgbandmask är i landet.

Myndigheterna riktar främst in sig på de västra och södra delarna av landet, eftersom den smittade räven upptäcktes i Bohuslän. Men samtidigt pågår omfattande undersökningar om huruvida smittan finns spridd till fler platser.

Bland annat fortsätter insamlingen av skjutna rävar med hjälp av jägare.

Rävjakten avslutad
I våden här delen av landet avslutades rävjakten i går, men längre norrut varar den ytterligare några veckor.

Om Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tycker att det finns behov av mer övervakning även när jakten har avslutats kan man i stället inrikta sig på att samla in rävträck för att söka efter parasitens ägg.

Näst på tur i undersökningarna står hundar från Uddevallatrakten. Det gäller då hundar som vistats ute i skog och mark där den smittade räven påträffades, och som ännu inte hunnit avmaskas.

140 träckprover ska skickas in till SVA. Hittills har en dryg tredjedel av proverna kommit in, enligt Eva Osterman-Lind, veterinär på SVA.

Sorkar ska samlas in
SVA planerar också att samla in tre olika typer av sork från samma område på västkusten. Gnagare är särskilt intressanta i kartläggningen, eftersom de kan föra smittan vidare till våra husdjur, som hund och katt.

Hur smittan av rävens dvärgbandmask kom till Sverige från allra första början är fortfarande oklart. Myndigheterna har övervakat just förekomsten av smittan de senaste tio åren.

Experterna menar att det är osannolikt att parasiten har förts in via vilda rovdjur, istället är teorin att hundar som har burit på parasiten förts in från utlandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".