Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Newcastlesjukan

Farligt virus funnet i Skaraborg

Uppdaterat tisdag 1 mars 2011 kl 15.48
Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 12.57
Maria Möller: ”Problemet blir om det går över på våra tama fåglar”
(1:33 min)
Frigående höns måste hållas inomhus. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Virus som kan orsaka den fruktade Newcastlesjukan har hittats hos fåglar i Västra Götaland. Nu har Jordbruksverket beslutat att alla utegående fjäderfän och tamduvor ska hållas inomhus.

Virus som kan orsaka Newcastlesjuka hos fjäderfän och andra tama fåglar har påvisats hos vilda duvor i Västra Götalands län- i Mariestad och Alingsås.

- I Västra Götaland har vi hittat det på två olika ställen. I Mariestad var det bara de två duvorna man såg symptom på. I Alingsås var det betydligt fler duvor, där hade man inte sett så mycket symptom, utan det var det att de hade dött, säger Maria Möller, länsveterinär vid Länsstyrelsen i Skara.

Det virus som orsakar newcastlesjukan har under februari konstaterats både i Norrköping och också på flera orter i Dalarnas län. Smittan har även förts över på tamfåglar på gårdar i Enköping och på Gotland.

Alla tamfåglar ska hållas inne
För att undvika smitta i Skaraborg har Jordbruksverket tagit beslut om att alla utegående fjäderfän samt tamduvor i Västra Götalands län med undantag för Dalsland samt kommunerna Strömstad, Tanum och Munkedal ska hållas inomhus tillsvidare.

- Promlemet blir om det går över på våra tama fåglar och fjäderfä. Dels blir det svår sjukdom på fåglarna. Sedan blir det svåra handelsrestriktioner på Sverige, om det smittar till tama fåglar.

Viruset kan om det kommer in i fjäderfäbesättningar eller duvslag orsaka utbrott av newcastlesjuka. Sedan tidigare finns det områden i Mellansverige och på Gotland som också har restriktioner.

Mycket smittsam virussjukdom
Newcastlesjukan är en mycket smittsam virussjukdom, som kan drabba fjäderfä, burfåglar och vilda fåglar. Smittan angriper nervsystemet, andningsorgan och tarmen. Höns slutar ofta att värpa, får andningssvårigheter och diarré.

Viruset smittar bara fåglar och utgör ingen fara för människor.

Djurägare som misstänker newcastlesjukan måste kontakta en veterinär, som i sin tur måste rapportera till länsveterinären och Jordbruksverket.

Just nu är det få tamfåglar som hålls utomhus, men det finns ett antal arter som nu måste flyttas in.

- De flesta håller ju sina höns inomhus så här års, men det kan ju finnas de som har fasaner eller rappöns som de håller i hägn. De får man se över hur man håller- om man kan hägna in dem, eller skydse till så att de inte har närkontakt med vilda fåglar, säger Maria Möller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".