Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skövde

Fel att skylla på Multikulti tycker revisor

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 14.26
"Ingen skugga må falla över Multikultis projektledare"
(1:39 min)
Revisorerna tycker att kommunledningen och Tord Gustafsson (bilden) ska ha kritik, snarare än Multikultis projektledare. Foto: Skövde kommun.

Mångfaldsprojektet Multikulti fick inga tydliga direktiv. Det menar Skövde kommuns revisor ger Skövdes kommunledning kritik för bristande styrning.

Kommunen har inte på rätt sätt följt upp vad pengarna använts till, menar Leif Eriksson som är ordförande för revisionen. Varje halvår skulle en rapport ha lämnats till kommunstyrelsens arbetsutskott. Men några papper har revisorerna inte kunnat hitta. Istället har revisorerna fått veta att rapporterna lämnats muntligt. 

– Inte bra. Det bryter helt mot vad det står i sammanhanget, säger Leif Eriksson och menar att det därmed inte är projektledarna för mångfaldsprojektet Multikulti i Skövde som bär ansvaret för att pengar används felaktigt. 

Leif Eriksson vill istället peka ut det förra kommunalrådet Tord Gustafsson (M). Det är han som brustit i sin rapportering om projektet. 

– Ingen skugga må falla över projektledarna. De har jobbat bra och skött sin redovisning. 

Fortsättnings möjlig
Tord Gustafsson tillbakavisar dock kritiken. Han säger till P4 Skaraborg att det finns skriftlig dokumentation på allt som han redovisat muntligt, och att han har lämnat det vidare till sin efterträdare. 

Han säger också att den dykutbildning i Thailand som blev slutet för Multikulti aldrig redovisades till kommunen, varken muntligt eller skriftligt. 

Oavsett så har papperna inte hittats. Det är underlag för 300 000 kronor per år som saknas, totalt 900 000 kronor under tre år. Den senaste utbetalningen på 300 000 har nu dragits tillbaka, men kommunen har inte slagit den sista spiken i kistan för Multikulti utan jobbar med lösningar som skulle kunna göra att projektet kan leva vidare: 

– Kommunstyrelsens arbetsutskott menar att det är ett bra projekt. Idén som sådan är bra. Jag kan tänka mig att det finns en fortsättning för Multikulti även i framtiden. Det tyder det mesta på, säger Leif Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".