Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Baseball/Softball

Plan för Skövde Saints

Publicerat söndag 6 mars 2011 kl 10.35
"Nu spelar vi på fel underlag"
(1:47 min)
Två dagar i veckan får laget tillgång till nuvarande plan, säger Kristian Pälviä i styrelsen. Foto: Marie Schnell Forkman/P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Det behöver byggas nya anläggningar för baseboll och softboll i Skövde. Det anser föreningen Skövde Saints, som nu har lämnat in ett förslag till kommunen på var planerna skulle kunna byggas.

Kristian Pälviä, som sitter i styrelsen för Skövde Saints, drömmer om anläggningar som är långt ifrån den gräsmatta man spelar på idag.

– Om våra drömmar blir verklighet har vi här om några år en fin softbollplan med internationella godkända mått, en basebollplan bredvid med internationella godkända mått, omklädningsrum, läktare och kanske lite träningsytor runtomkring. En fin anläggning, som klubben är med och driver till viss del.

Skövdes softbollag har haft stora framgångar de senaste åren- bland annat med SM-guld fem år i rad.

Samsas med fotbollen
Som det är idag samsas både softbolllaget och baseballlaget med fotbollslag om utrymmet på en stor gräsplan på Lillegården, och det är ingen bra lösning, bland annat eftersom det är helt fel underlag, tycker Kristian Pälviä.

– Det är för lite grusytor. Sen har vi inget staket som avgränsar spelplanen på matcher.

Vad får det för konsekvenser?
- Vi kan inte arrangera några internationella turneringar. Och vi har bara tillgång till planen två dagar i veckan, eftersom vi inte kan ha sjumannafotboll samtidigt som vi spelar, på grund av skaderisken. När vi slår våra stenhårda bollar 70-120 meter är det livsfarligt om de landar på någon fotbollsspelande ungdom. Det är därför vi vill ha egna planer med avgränsningsstaket.

Inga beslut
Det handlar om en yta på ungefär 20 000 kvadratmeter, som man tänker sig ska anläggas norr om Billingehovparkeringen, ett stenkast från den gamla planen. Marken finns med i kommunens detaljplan, men ännu har inget beslut fattats om exakt vad den ska användas till.

Skövde Saints BSK har lämnat in en skrivelse till kommunen, som behandlades i fritidsnämnden i veckan. Nu ska fritidschefen utreda frågan. Kristian Pälviä är optimistisk.

– Alla klubbar driver ju sina egna agendor. Men jag tror ändå att eftersom man har planlagt området så är ett steg undanröjt på vägen. Jag tror att man förstår att basebollen och softbollen har en viktig del i Skövdes idrottsliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".