Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skara

Djursjukhuset i konkurs

Publicerat måndag 14 mars 2011 kl 06.38
VD: ”Vi tycker det är väldigt tråkigt”
(3:04 min)
Det är osäkert vad som ska hända med djursjukhuset. Foto: Ingvar Carmhed/Scanpix.

Blå Stjärnans djursjukhus för sällskapsdjur i Skara har försatts i konkurs. Det var på egen begäran eftersom sjukhuset inte får några mer pengar från ägarna.

Konkursförvaltaren säger att alternativen är att hitta en ny köpare eller avvakta verksamheten.

Djursjukhuset har gått med förlust för sjunde året i rad.

Samtliga anställda är automatiskt uppsagda i och med konkursen, men verksamheten fortsätter som planerat åtminstone den här veckan.

Flera åtgärdspaket
Christer de Flon, som varit VD för djursjukhuset sedan 2009, säger att det inte gått att få lönsamhet i verksamheten, trots flera försök.

– Det är väldigt tråkigt. Vi har gjort flera åtgärdspaket 2009 och 2010, men tyvärr har vi inte lyckats få djursjukhuset lönsamt. Därför har det krävts extraordinära åtgärder och det har betytt att vi själva satt sjukhuset i konkurs i fredags.

Vad är det för åtgärder har ni gjort tidigare?

– 2009 såg vi över hela sjukhusets olika funktioner och tvingades då göra en kraftig personalneddragning. Sedan har det varit en pågående process med både utbildning och olika delar för att helt enkelt kunna höja lönsamheten. Men vi har inte lyckats tyvärr.

Man kan ju ändå tycka att den här verksamheten behövs med tanke på att vi har ganska mycket djur i vårt område. Finns det för stor konkurrens?

– Det finns konkurrens, men konkurrens är ju till för att kunna ge bättre och bättre vård så jag vill inte säga att det är orsaken till att vi har hamnat i den situationen. Utan det handlar väldigt mycket om svårigheterna att få verksamheten flytande med de kostnader som finns idag och med de inkomster man får i slutändan.

Vad händer nu?

– Nu har konkursförvaltaren tagit över, och vi hoppas att det här kommer att lösa sig på bästa sätt för alla inblandade parter men jag kan tyvärr inte uttala mig om framtiden, säger Christer de Flon.

Långt till alternativen
Efter konkursen oroar sig många djurägare för vart de ska vända sig istället. Margareta Kronborg är hunduppfödare i Korsberga och hon tycker inte att det är ett bra alternativ att åka till djursjukhuset i Göteborg.

– Det är inte särskilt roligt, det har jag gjort en gång när det inte fanns någon nattjour i Skara. Då fick jag åka ända till Göteborg en natt. Det är inte vad man önskar sig när man är orolig för sin tik som inte får ut sina valpar, säger Margareta Kronborg.

Om verksamheten i Skara inte går att rädda så finns närmaste djursjukhus för skaraborgare i Göteborg eller Jönköping.

Sjukhuset behövs
En av anledningarna till att det gått dåligt för djursjukhuset i Skara kan vara att djurägare vänder sig till mindre eller närmare veterinärer för till exempel vaccinationer.

Men uppfödaren Margareta Kronborg menar att djursjukhuset behövs ändå.

– Det är väl så att väldigt många uppfödare kanske inte åker till Skara om de inte bor i närheten, men jag skickar ganska många av mina kunder till Skara.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Jag hoppas ju att det dyker upp en annan ägare givetvis, säger Margareta Kronborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".