Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KARLSBORG

Trotsar lagen om skuldrådgivning

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 05.38
"Tråkigt att vi inte lyckats lösa det"
(1:17 min)
Stefan Krantz, chef vid socialförvaltningens individ- och familjeomsorg i Karlsborg. Foto: Karin Johansson P4 Skaraborg

I Karlsborg saknas möjligheten helt för kommuninvånarna att få hjälp med skuldsanering. Enligt svensk lag ska kommunerna kunna erbjuda sådan service.

Karlsborg är en av sex kommuner i landet som inte tillhandahåller budget- och skuldrådgivning. 

Stefan Krantz, chef vid socialförvaltningens individ- och familjeomsorg i kommunen beklagar bristen.

– Det är givetvis tråkigt att vi inte lyckats lösa det, då det ligger på kommunens ansvar att hjälpa till med budget- och skuldrådgivning. Jag tycker att det är bra att det är lagstadgat. Det är klart att vi ska hjälpa till med personer som har den här problematiken. Sedan kan kommunen ju inte lösa de ekonomiska problemen, men vi kan hjälpa till och ställa upp och göra ordning lite med papper.

Vakant tjänst just nu
Tjänsten som budget- och skuldrådgivare är vakant sedan ett halvår tillbaka, och ambitionerna är att tillsätta tjänsten så fort som möjligt,  kanske redan under hösten.

Under tiden försöker Karlsborgs kommun att lösa alla eventuella ärenden så gott man kan.

– Som det är nu så försöker vi informera oss om hur läget ser ut och man får gärna ta kontakt med oss. Vi försöker hjälpa till så långt vi har möjlighet. Vi försöker ge råd och stöd och eventuellt kontakt med bank och kronofogdemyndigheten om det behövs.

Kommunen har valt att inte ta bort uppgiften på karlsborg.se om att kommunen har budget- och skuldrådgivning. Skulle någon kommuninvånare vilja ha hjälp kommer den personen inte att lämnas i ovisshet, påpekar Stefan Krantz.

Samarbete kan bli aktuellt
Tidigare har Karlsborgs kommun samverkat med andra kommuner när det gäller budget- och skuldrådgivning. Men efter att kommunen valt att själv ta hand om rådgivningen, försvann tjänsten i samband med förändringar i kommunen.

Stefan Krantz tycker att samverkan mellan kommuner låter som en bra idé.

– Vi är öppna för alla typer av lösningar, så vi kommer nog att nappa på det också, säger Stefan Krantz.

Karin Johansson
karin.e.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".