Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
P4 Skaraborg granskar skolors säkerhet

Elever hör inte brandlarmet

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 15.16
"Vi hör ingenting”
(0:16 min)
1 av 4
Teglaskolan i Skara. Foto: Caroline Karlsson/P4 Skaraborg
2 av 4
3 av 4
Urban Lergård, rektor på Teglaskolan. Foto: Caroline Karlsson
4 av 4
Annelie Andersson, No-lärare på skolan. Foto: Caroline Karlsson

Brandskyddet är dåligt på många skolor, visar P4 Skaraborgs granskning. På Teglaskolan i Skara hör inte alla elever brandlarmet om det börjar brinna.

Henrik Ericson går i nian på Teglaskolan, han säger att han har hört brandlarmet i sal 400, men i sal 300, några meter därifrån, hörs ingenting, säger han.

– Man är ju lite orolig, men jag tror att det är rätt lugnt, vi är rätt bra på att utrymma skolan och så.

Brandövningar förgäves
Varje år genomför skolan brandövningar och personalen får utbildning i hur de ska släcka bränder och vad de ska göra om det brinner.

Det finns också tydliga nödutgångsskyltar. Skolan följer regelboken, men att vara bra förberedd räcker inte långt om man inte hör brandlarmet, menar Anneli Andersson, No-lärare på skolan.

– Det känns löjligt att genomföra brandövningar när larmet inte hörs. Så var det förra året också och det händer inget mer. Det är en frustration.

Längst ner i korridoren ligger "kemi-preppen" där förvaras alla kemikalier, men där hörs larmet ingenting.

– Det värsta scenariot som jag ser det, är att det faktiskt i en av No-salarna startar en brand. Här förvarar vi syror, baser, alkoholer och bensin som lätt fattar eld. Har vi då inte fungerande alarm, hur ska vi kunna rädda våra elever och ta oss härifrån?

Även rektorn är kritisk
Liksom Anneli Andersson tycker Urban Lergård, rektor på Teglaskolan, att det är otillfredsställande med ett icke-fungerande brandlarm och har under tio års tid påpekat felet hos hyresvärden.

– Ja vi har försökt, men vi får svaret att de tänker riva skolan och tills dess vill de inte satsa på ett fungerande brandlarm.

Så det är bara att sitta och vänta?
– Ja helst skulle jag inte göra det. jag kommer att agera ganska kraftfullt.

Åtgärder på väg säger chef
Mikael Winter som är driftchef på Tekniska kontoret i Skara och Götene kommun säger att det pågår ett arbete med att åtgärda bristerna i brandlarmen som inte fungerar, men han kan inte säga när brandlarmen kommer att fungera fullt ut.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".