Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västra Götaland

Hårdare kontroll på djurägare

Uppdaterat fredag 15 april 2011 kl 10.59
Publicerat fredag 15 april 2011 kl 08.10
"Vi kommer att vara oftare på gårdarna"
(1:31 min)
Gårdar och besättningar ska kontrolleras oftare. Foto: Karin Malmhav / Scanpix.

Nu ska djurskyddet förbättras. Jordbruksverket ska tillsammans med länsstyrelserna förbättra kontrollen av hur djurägarna sköter sig och hur deras djur har det. Dessutom ska kontrollerna bli mer effektiva.

För två år sedan tog länsstyrelserna över djurskyddskontrollerna från kommunerna. Nu har regeringen fördelat 25 miljoner kronor till samtliga länsstyrelser för att göra en extra satsning på djurskyddskontroller under det här året.

Förändringen kommer att märkas, menar Robert ter Horst, som är chef för länsstyrelsens veterinär- och djurskyddsenhet i Västra Götaland.

– Vi kommer att utföra fler kontroller men stannar inte lika länge på varje gård, om det inte behövs, säger han. 

Granskar
Även Jordbruksverket har fått 5 miljoner kronor extra för att kunna satsa på djurskyddet. Det har resulterat i ett projekt där man tillsammans med länsstyrelserna tittar på vad som kan effektiviseras och utvecklas inom djurskyddet, exempelvis med hjälp av nya datorprogram. 

– Det man också tittar på är om det behövs tydligare instruktioner från Jordbruksverket för att se till att blir en bättre samsyn i hela landet. 

Mer rättvist
Den största skillnaden jämfört med tidigare är att mer administrativt stöd kommer att göra det lättare att göra lika bedömningar. Det ska också bli tydligare vilka förväntningar staten har på djurägare. 

– Jag hoppas att det här projektet visar att vi har en bra samsyn och en bra djurskyddslagstiftning, men också att vi har djurägare - framförallt bönder - som är duktiga på att tillämpa den djurskyddslagstiftning som vi har, säger Robert ter Horst.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".