Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SKÖVDE

Locken ska bort i kampen mot knarket

Uppdaterat lördag 16 april 2011 kl 10.55
Publicerat lördag 16 april 2011 kl 09.53
"Det blir inte lika fräscht att dra en lina..."
(1:47 min)
Toalettlocken på krogen kan snart vara ett minne blott. Foto: Henrik Jansson P4 Skaraborg

Skövdes krogar tar nu krafttag mot narkotika i projektet "Krogar mot knark". På nattklubben Husaren kan toalettlocken komma att plockas bort...

Vår reporter följer med Lisa Åberg på en rundtur på Husaren, där han bland annat får veta att man överväger att montera bort locken på toalettstolarna.

Lisa Åberg serverar på nattklubben och säger att man vill göra allt man kan för att försvåra för gästerna att missbruka narkotika i lokalerna. Då spelar toalettlocken en viktig roll...

– Här nere på toaletterna funderar vi på att ta bort toalettlocken, för det är inte lika fräscht att dra en lina på toalettringen som ovanpå på locket, förklarar hon.

Tydligt avstånd från droger
Projektet "Krogar mot knark" är ett samarbete mellan uteställena, polisen och Skövde kommun. Utöver ändringar i inredningen på krogarna ingår i projektet en tydlig policy mot droger, ökat samarbete med polisen och utbildning för personalen.

Lisa Åberg har tack vare projektet blivit mer medveten om vad en del gäster faktiskt gör på hennes arbetsplats. Och hon har också fått nyttiga kunskaper för att upptäcka missbruk, berättar hon.

– Vi får reda på om olika droger, hur folk beter sig när de missbrukar, hur deras pupillerna förändras beroende på vilka droger de tar.

Kände inte till omfattningen
Hon beskriver sig själv som naiv, som inte kände till att narkotikamissbruk förekommer så frekvent.

– Jag trodde inte alls att det var vanligt med mycket droger, men jag är väldigt blåögd. Jag hade inte förstått att det var så mycket.

Men verkligheten är den, enligt polisinspektör Fredrik Malm i östra Skaraborg, att polisen ofta avslöjar personer som tar droger i Skövdes krogliv.

– Det är åtminstone några fall varje helg, där vi misstänker narkotikabrott. Ofta är det amfetamin, hasch och vissa spår som visar på kokain. Vi kallar många av dem partydroger, eftersom de ofta används i samband med krogbesök.

Missbruket skapar fler problem
Fredrik Malm säger att narkotikamissbruket inte bara innebär att den enskilde missbrukaren begår brott, utan att missbruket även ligger bakom en hel del andra problem på krogen.

– Det ger ju symptom som kan resultera i aggressivitet, och det är ju sådant som kan leda till att andra blir utsatta för våld och hot och liknande. Så att jobba stenhårt mot det här, det har effekter också på våldsproblematiken.

Henrik Jansson
henrik.k.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".