Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lärarlönerna

Låg lön och hög belastning avskräcker lärare

Uppdaterat torsdag 21 april 2011 kl 16.28
Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 10.45
Kenneth Österström: ”Jag kan förstå att många tvekar”
(1:28 min)
1 av 2
Gymnasieläraren Kenneth Österström förstår att många tvekar inför lärarutbildningen. Foto: Jan Soja/P4 Skaraborg/ Sveriges Radio
2 av 2
Homer Zomaya läser till förskollärare, men tycker att lönen är alldeles för låg. Foto: Jan Soja/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Lärarutbildningarna i landet minskar i popularitet och tappar sökande. Läraren Kenneth Österström på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde tror att det är lönerna och arbetsbelstningen som avskräcker.

Få vill bli lärare när lönerna släpar efter, och statusen för yrket sjunker bland studenterna.

Det märks bland annat på Högskolan i Skövde, där sökandet har minskat mest i landet, med 55%.

"Lönen har halverats"
Kenneth Österström är gymnasielärare i svenska och engelska sedan 25 år tillbaka. Han konstaterar att den låga lönen spelar roll.

-I slutet av 60-talet- början på 70-talet var lönen förhållandevis hög, och den har väl halverats i jämförelse med den tiden.

Han ser att yrket kräver allt mer för lärarna.

- Vi har successivt fått mer att göra, vi har mer dokumentation, fler utvecklingssamtal och så vidare. Det är mer fullt upp med övriga uppgifter än undervisning. Dessutom ökar klassernas storlekar, och det blir svårare och svårare att bedriva individualiserad undervisning.

Sjukskrivna kollegor
Under åren har han sett kollegor sjukskriva sig på grund av arbetsbördan, och han tycker inte att det är konstigt att så få söker sig till läraryrket.

- Nej, det får jag nog påstå, att ganska mycket talar ju mot läraryrket idag. Jag kan förstå att många tvekar, säger Kenneth Österström.

- Motivationen hos oss elever är väldigt låg just nu, men vi försöker tänka positivt. Man blir ju inte riktigt sugen på att jobba som lärare.

Homer Zomaya har läst fyra terminer på förskolelärarutbildningen på Högskolan i Skövde. Hade han fått backa två år tillbaka i tiden så hade han inte valt att läsa till förskollärare.

- Om jag ska vara ärlig hade jag inte gjort det. Jag hade nog läst ekonomi eller något annat.

Dåligt rykte
Homer Zomaya tycker att förskollärarutbildningen i Skövde är förhållandevis bra, men är inte förvånad över att så få vill bli lärare där. Skolan har enligt honom ett dåligt rykte, och få vill läsa en utbildning som inte ger examen.

- Det är klart att man inte vill läsa på högskolan om man inte får examensrätt.

Men främst är det de låga lönerna som skrämmer potentiella lärare, tror Homer Zomaya.

- 14-15 00 kronor i månaden är inte den lönen man hade hoppats på när man började läsa på högskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".