Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Falköping

TBE-plågan nu i Vilske Kleva

Publicerat lördag 23 april 2011 kl 09.37
Mamma i Vilske Kleva: ”Läskigt”
(1:28 min)
1 av 4
Tre personer i den lilla byn Vilske Kleva har insjuknat i TBE . Foto: Jan Collsiöö / Scanpix.
2 av 4
Agneta Samdström. Foto: Caroline Karlsson / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 4
Anna Landahl. Foto: Caroline Karlsson / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
4 av 4
Anna Thorn. Foto: Caroline Karlsson / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Det bor bara 114 personer i byn och det finns ingen sjö. Ändå har tre personer drabbats av fästingburen TBE. Nu rekommenderas invånarna i Vilske Kleva vaccinering.

Under förra året rapporterades 20 fall av den fästinburna sjukdomen TBE i Västra Götaland. I två av fallen var det personer som bor i Vilske Kleva utanför Falköping som insjuknat. Året innan, 2009, hade ytterligare en person drabbats. Tre personer på en befolkning på 114 personer får anses vara mycket. 

– Jag är bekymrad både för hunden som vi lånar ibland och för oss själva. Och jag vet att mina grannar och vänner också är bekymrade, säger Agneta Sandström som bor i området.

Förlamning
TBE orsakas av ett virus som drabbar nervsystemet och överförs genom fästingbett. Den som blir smittad av viruset kan efter en till två veckor få influensaliknande symtom som lindrig feber och värk i huvud och kropp. Hos ungefär en tredjedel av dem som smittas sprids viruset vidare till hjärnan och hjärnhinnor. Man kan få svårt att gå, talrubbningar och koncentrations- eller minnesstörningar. Var tionde drabbad får dessutom olika förlamningssymtom. 

– Det är obehagligt. Vi rör oss ute i skog och mark mycket med barnen så det är klart att vi måste tänka oss för, säger Anna Thorn som är arbetsledare på förskolan Klinten.

Ovanligt
Att tre fall finns i trakterna kring Falköping, som ligger varken nära kusten eller vid någon sjö är mycket ovanligt, enligt smittskyddsläkaren Peter Nolskog. En teori, menar han, är att det är fåglar som för med sig smittade fästingar och som tappar fästingarna där de rastar. Han säger också att eftersom det är endast är drygt 100 invånare och ingen turism kommer man bota viruset genom att invånarna i trakten vaccinerar sig. 

Mamma Anna Landahl hämtar sina barn på förskolan. I hennes familj har vaccinerat sig: 

– Så nu hoppas vi att vi ska slippa TBE. Det är ganska läskigt att det kommit så nära inpå.

Caroline Karlsson
nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".