Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Regionvalet 2011

Beslutsvägen i regionen - en djungel

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 11.00
”Alldeles för mycket”
(1:12 min)
Ungefär 1 200 personer delar på 1 700 politiska poster i regionen. Bildmontage: P4 Väst.

För att ett beslut ska bli konkret åtgärd i verksamheten måste det ibland passera tio nivåer. Vardagen i regionpolitiken, en politisk koloss där 1 200 personer delar på 1 700 poster.

Johan Berlin docent på Högskolan Väst har forskat på Västra Götalandsregionens gigantiska organisation.

Att åstadkomma förändring för en politiker är väldigt svårt. Det krävs ofta två mandatperioder, politisk enighet och dessutom att de som jobbar i regionen är med på besluten. Annars blir det väldigt svårt.

Känner inte igen sina beslut
Regionens främsta politiker, regionrådet Gert-Inge Andersson (S), jämför med sin tid som kommunpolitiker och tycker att det är betydligt svårare att förändra i regionen.

Pengarna måste ibland passera tio nivåer och det är alldeles för mycket tycker han och han vill åstadkomma en plattare organisation.

Vet du vad dina beslut får för konsekvenser?
– Jag hoppas det. Samtidigt kan det vara så i stora organisationer att man inte alltid känner igen besluten när man kommer ut i verksamheten, säger Gert-Inge Andersson.

Bjarne Rehnberg, politiker i Uddevalla kommun har tidigare jobbat i regionen ända sedan bildandet. Hans bild av den stora organisationen präglas av lika stor frustration.

– Jag får en obehaglig känsla av att man kan kringgå demokratin genom att dölja beslutsvägarna, säger han.

Alla måste dra åt samma håll
Johan Berlin, docent på Högskolan Väst, har forskat på Västra Götalandsregionen, men han talar inte om en odemokratisk organisation.

– Den stora kolossen (58 000 anställda) är svår att förändra eftersom politiker, tjänstemän och de vårdanställda måste dra åt samma håll, annars blir det ofta stopp i systemet, menar han.

Fakta: Västra Götalandsregionen

Antal politiker

156 nämnder och styrelser finns i Västra Götalandsregionen enligt regionens hemsida, då inkluderas arbetsgrupper av olika slag också. Som sysslar med allt från sjukvård till EU-samarbete, folkhögskolor och fiskerifrågor.

Enligt kanslidirektör Bodil Warolin finns det 1 700 politiska uppdrag i regionen. Några har flera uppdrag var, så det är totalt 1 200 huvuden.

Vad kostar politikerna?

Exempel: Ett regionfullmäktigemöte kostar 700 000 kronor. Då ingår möteslokal, lunch med mera.

En beställarnämnd, till exempel en en hälso-och sjukvårdsnämnd, avsätter cirka en miljon kronor per år för politiska möten.

Personal

50 085 stycken. Omräknat till årsarbetare: 45 296 stycken. 39 809 är kvinnor och 10 276 är män. Personalkostnaden är cirka 23 miljarder kronor.

Antal läkare: 5 204 stycken.
Antal sjuksköterskor och barnmorskor: 13 550 stycken.
Antal undersköterskor: 8 626 stycken.
Antal administratörer: 5 054 stycken.

Budget

Omsättning crika 45,5 miljarder kronor.
Resultat 2010: Plus 205 miljoner kronor.

Källor: Årsredovisning 2010 och kanslidirektör Bodil Warolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".