Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SKÖVDE

Sparkad personal anar komplott

Uppdaterat fredag 29 april 2011 kl 10.30
Publicerat fredag 29 april 2011 kl 07.03
"Detta är den värsta resan i mitt liv..."
(1:40 min)
1 av 2
Eva Dalefalk Hall och Roland Larsson. Foto: Sten Lillieström/P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Vykort och uppmuntrande älsningar till den anklagade personalen. Foto: Sten Lillieström/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Skövde kommun betalar över en miljon kronor till tre anställda på arbetsmarknadsenheten som fått gå, efter anklagelser om brott mot tystnadsplikten.

I 30 år har Eva Dalefalk Hall jobbat med människor i Skövde kommun. De senaste åren har hon varit sysselsättningshandledare för psykiskt funktionsnedsatta.

När hon och hennes två kollegor kom till jobbet en dag fråntogs de sina nycklar och skickades hem, utan att få veta vad de gjort.

– Jag har blivit avskedad från min arbetsplats efter falska anklagelser. Det är fruktansvärt och den värsta resan i mitt liv. Efter drygt 30 år i Skövde kommun är det här tacken för att man jobbat och slitit och värnat om sjuka och åldringar!

Anklagelser om skvaller
Allting började med att en av de personer som de tog hand om anklagade personalen för att ha pratat bredvid mun om privata saker. Därifrån rullade saker och ting på och nu blir konsekvensen att Skövde kommun väljer att betala stora summor för att de ska lämna sina jobb.

För personalen har en märklig situation uppstått. I dag får de både brev och vykort från samma personer som undrar hur de mår, och de får frågor om de inte kommer tillbaka till jobbet snart. Ibland ringer personerna också för att prata.

Ville inte jobba kvar
Eva Dalefalk Halls kollega Roland Larsson har 41 års erfarenhet bakom sig i yrket inom sjukvården och kommunen. Han berättar att han till slut blev erbjuden att komma tillbaks till jobbet, men att han efter en lång tids avstängning och falska anklagelser inte ville jobba kvar.

Vilka bevis som kommunen har för att han begått fel på jobbet, vet han än i dag inte, säger han.

– Jag har frågat, men får inte reda på det. Jag tycker att allt verkar vara en komplott, och jag har inget att sätta emot.

De pengar som det handlar om är 400 000 kronor till en anställd arbetshandledare för psykiskt funktionsnedsatta, 200 000 kronor till en anställd som förklarats vara oskyldig, och förmodligen ytterligare ett par hundratusen till ytterligare en anställd.

Fick ingenting veta
Själva har berörd personal inte fått bemöta anklagelserna, berättar de. De fick heller inte veta vad de anklagades för innan de varslades om uppsägning.

Kommunen förhandlar just nu med ytterligare en anställd, som enligt uppgift till P4 Skaraborg inte heller förstår vad hon gjort för fel.

Olika syn
Personalenhetschefen i Skövde kommun, Håkan Hendeby, bekräftar att de anställda inte har fått se alla anklagelser som riktats mot dem, och säger att det har med sekretessen att göra. Han säger också att det finns olika syn på vad som hänt. 

– Vi har gjort överenskommelser istället för klara avsked. Hade det varit mer klockrent från början hade det kanske inte behövt kosta en krona alls.

Nu ska hela händelseförloppet utredas, och chefsskapet på arbetsmarknadsenheten ska ses över efter det som hänt, säger Håkan Hendeby till P4 Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".