Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
"Onödig" poliseskort

"Polisens transporter behövs"

Uppdaterat onsdag 4 maj 2011 kl 14.55
Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 06.11
”Kan handla om en person känner stark oro”
(1:11 min)
1 av 2
Polisen kan ibaland vara upptagna en hel dag med att tranportera patienter. Foto: Scanpix.
2 av 2
Primärvårdschef Ulf Svensson, menar att polistransporterna är viktiga. Foto: Soheil Pouresmaili/P4 Skaraborg

Polisen vill minska på sina transporter av patienter till sjukhusen. Men det vore en säkerhetsrisk, menar primärvårdschefen Ulf Svensson.

Men enligt Ulf Svensson, primärvårdens chef i Skaraborg, är polisens närvaro viktig eftersom patientens tillstånd kan ändras snabbt.

-- Det kan handla om en människa som har en stark oro och inte riktigt är medveten om vad som händer runt om. Personen kan bli våldsam och skada både sig själv och andra. I de situationerna har man bedömt att det behövs polistransport.

Kan ta en dag
När en person ska omhändertas för psykiatrisk tvångsvård begär ofta sjukvården en så kallad handräckning av polisen, en transport av den sjuke till närmsta sjukhus. Detta eftersom sjukvården inte får hämta folk med våld.

En polispatrull kan bli upptagen under en hel dag med att köra en patient, invänta att läkare skriver vårdintyg för att sen transportera patienten vidare.

Vårdpersonalen kan förmå en patient att självmant ta sig till sjukhuset, utan tvång. Och den ansträngningen görs, menar primärvårdschefen Ulf Svensson.

– Den ansträngningen har man ju gått igenom noggrant innan man gör bedömningen om ett vårdintygsutfärdande.

Polisen ifrågasätter
Hittills i år har polisen i Skaraborg utfört ett 70-tal handräckningsärenden enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT.

Under 2010 handlade det om 295 handräckningar. Lennart Leijon, som är biträdande polischef i Skövde, tycker att det i flera fall inte är nödvändigt att polisen gör transporten.

– Det kan vara en äldre dam som inte alls är ovillig att åka till sjukhus. Att sätta in henne i en målad polisbil är inte rätt heller mot henne som patient.

Har blivit bättre
2008 kom nya regler om att sjukvården måste försöka få patienten att själv ta sig till sjukhus, innan de kontaktar polisen för transport. Det har förbättrat situationen men det kan bli ännu bättre säger, Andreas Wedbrandt vid polisen i Skövde.

– Jag har egen erfarenhet av att vi får transportera främst äldre mellan olika sjukvårdsinrättningar, det känns fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".