Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

55 000 kör utan försäkring

Publicerat lördag 18 september 2004 kl 11.25

Omkring 55 000 motorfordon, drygt en procent av den svenska fordonsparken, körs utan den lagstadgade trafikförsäkringen.
Det gör premien en hundralapp högre per år för laglydiga bilägare som betalar sin försäkring.

Det finns människor som sätter i system att låta bli att betala sådant som tv-avgift, p-böter och försäkringspremier. Men Krister Lagerquist, avdelningschef på Trafikförsäkringsföreningen (TFF), anser att sådant inte är utmärkande för den som kör utan trafikförsäkring.

-De är i allmänhet inga skurkar. Vårt intryck är att det ofta är vanliga människor som kanske varit lite extra slarviga, säger han till TT.

En vanlig orsak är okunskap. Människor tror att de inte behöver betala försäkringen om bilen inte används.

-Men det spelar ingen roll om bilen körs eller inte. Den ska vara försäkrad såvida den inte är avställd, säger Lagerquist.

En annan vanlig orsak kan vara missförstånd mellan säljare och köpare vid en privat bilaffär. Eller också försöker människor som har ont om pengar chansa på att inget ska hända och kör därmed medvetet försäkringslöst.

Men det är en dålig strategi, för i praktiken blir det betydligt dyrare. TFF, försäkringsbolagens gemensamma organisation, får dagligen rapporter från Vägverket om oförsäkrade fordon. TFF går då på ägaren med ett krav på 70 kronor i avgift för varje dygn som fordonet är oförsäkrat. Det blir över 2 000 kronor per månad och kan jämföras med priset för en trafikförsäkring, som ligger kring fem kronor dygnet.

Om man inte betalar avgiften lämnar TFF ärendet till kronofogden för indrivning. En sjättedel av alla kronofogdeärenden 2001-2003 gällde just obetald trafikförsäkring. Under de åren hamnade 125 000 fordonsägare i fogdens register för obetalda trafikförsäkringsavgifter och deras genomsnittliga skuld var 6 000 kronor.

Men också den som har betalat sin premie får sota för andras slarv. Pengarna som TFF får in i avgifter räcker inte för att betala de skador för cirka 800 miljoner kronor som oförsäkrade fordon beräknas ställa till i trafiken i år. För att hålla de drabbade skadeslösa måste försäkringsbolagen årligen skjuta till pengar motsvarande cirka 100 kronor per trafikförsäkring.

Men trots allt är obetalda trafikförsäkringar ett minskande fenomen. Andelen fordon som var oförsäkrade var 1999 cirka 1,45 procent, medan siffran nu ligger på jämnt en procent.

Lagerquist tror att minskningen kan höra ihop med att avgiften höjts, men pekar också på informationsinsatser av både TFF och andra. En arbetsgrupp med folk från bland andra TFF, Vägverket, Kronofogdarna och Skatteverket lyfte i våras fram just information som bästa sättet att tackla problemet.

-Alla ungdomar får till exempel en broschyr från oss i samband med körkortsutbildningen, berättar Krister Lagerquist.

Från och september lyfter Vägverket också fram trafikförsäkringsplikten på fordonens registreringsbevis och föreslår dessutom att frågor om plikten tas upp i teoriprovet för körkort.

De vanligaste förklaringarna från folk som inte betalat trafikförsäkringen:

Bilen körs inte, har körförbud eller är trasig. (Spelar ingen roll - så länge den inte är avställd ska försäkringen betalas.)Bilen är lämnad till försäljning. (Du måste betala försäkringen tills bilen är såld.)Ägaren är omyndig. (Trafikförsäkringsplikten omfattar alla fordonsägare - även omyndiga.)Jag kan köra sju dagar på den tidigare ägarens försäkring. (En utbredd missuppfattning. Den nya ägaren måste ha en gällande försäkring direkt.)

FAKTA: TRAFIKFÖRSÄKRING: VAD HÄNDER OM ...

... du krockar med en bil som är oförsäkrad?

Då gör du en skadeanmälan till Trafikförsäkringsföreningen (TFF) och får ersättning enligt samma normer som hos vanliga försäkringsbolag.

..... du missar att betala din trafikförsäkring i tid?

Då får du först en påminnelse från ditt försäkringsbolag, därefter kommer kravet på avgift från TFF. Avgiften är för personbil 69:51 kronor per dag, för taxi 328:89, för tung lastbil 210:74, för buss 510:71 och för tung mc 178:14.

..... du fortsätter att låta bli att betala?

Då hamnar du i kronofogdens register över skuldsatta vilket kan försämra dina möjligheter att låna pengar, köpa på avbetalning och hyra bostad. Dessutom riskerar du att bli bötfälld.

.... du betalar din försäkring som du ska?

Då får du ett kontrollmärke som bevis, under förutsättning att du också har betalt skatten och besiktigat ditt fordon.

Källor: TFF och Vägverket

Peter Palmkvist/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".