Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
STENSTORP

Ödehusets dagar räknade

Uppdaterat fredag 21 oktober 2011 kl 12.18
Publicerat fredag 21 oktober 2011 kl 07.42
"...kajor, råttor och myror..."
(1:37 min)
Birgitta Larsson vid ödehuset i Stenstorp. Foto: Linnéa Frimodig/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Ett förfallet ödehus i Stenstorp kan snart komma att rivas. I nästan tio år har det nedgångna huset mitt i samhället väckt känslor bland grannarna.

I tio år har kommunen vädjat till husägaren att ordna upp i och kring huset och röja upp på den igenväxta tomten - men utan framgång.

När nya ägare tog över huset för några år sedan började processen om för kommunens del.

En lättnad
För grannen Birgitta Larsson i Stenstorp skulle det vara en lättnad om huset äntligen revs säger hon.

– Man vill ju inte ha en sådan här skamfläck i sitt samhälle.

Trots att kommunen hotat med vite om ägaren inte lagade sönderslagna fönster, en nedrasad skorsten och hål i taket, hände ingenting. 

Vållar bekymmer
Det öde huset står nu i samhället och vållar bekymmer, menar Birgitta Larsson.

– Det är nu en boplats för våra kajor! Det syns ju tydligt, för de flyger ut och in här genom fönsterrutorna så de går sönder. Taket är på väg att rasa in. Och sedan har vi råttor och myror... Bedrövligt att det ska behöva vara så inne i ett samhälle.

Flera hundra tusen
Exakt hur mycket rivningen kommer att kosta är svårt att förutspå, enligt byggnadsnämnden. Nämnden har inte en aning om vad som döljs inne i huset. Asbest eller andra giftiga ämnen kan dra upp rivningskostnaderna till flera hundra tusen kronor - pengar som ägaren förväntas betala.

– Om det är farliga ämnen som gör det svårt att riva huset, det har vi också påpekat att vi är oroliga för. Vi vet inte vad som finns här inne för det är ju bara ett skal som det ser ut nu.

För Birgitta Larsson kommer byggnadsnämndens beslut, som väntas i november, att betyda mycket.

– Mycket mycket, och för samhället huvudtaget. Att man ser att samhället inte förfaller.

Tänker renovera
När P4 Skaraborg når ägaren säger han att han inte kommer gå med på att huset rivs av kommunen. Ägaren menar att huset flera gånger drabbats av inbrott och skadegörelse och därför blivit förstört. Han vill i framtiden renovera huset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".