Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
CITTASLOW I FALKÖPING

Potatis - men sen då? Restauranger och bönder kritiska

Uppdaterat fredag 4 november 2011 kl 11.10
Publicerat torsdag 3 november 2011 kl 06.21
"Det är lite som Kejsarens nya kläder"
(1:59 min)
1 av 2
Lantbrukaren Gunnar Kjellén med sina grisar. Foto: Sten Lillieström P4 Skaraborg
Krögaren Kjell Åkerström tycker att Falköpings Cittaslowprojekt känns som Kejsarens nya kläder. Foto: Sten Lillieström / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Krögaren Kjell Åkerström tycker att Falköpings Cittaslowprojekt känns som Kejsarens nya kläder. Foto: Sten Lillieström / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Potatisen kanske kommer från trakten, men resten av det som serveras på restaurangerna i Falköping är inte lika säkert av lokalt ursprung - trots att närproducerad mat är paradgrenen i Falköpings Cittaslowprojekt.

Flera krögare har aktivt valt bort att delta i Cittaslow. En av dem är Kjell Åkerström. 

– Det är lite som kejsarens nya kläder. Det finns inte mycket närodlat att tillgå - i dagsläget har vi purjolök, potatis och vitkål som är lokalproducerat. Innan någon säger till oss att vi ska köpa lokal mat måste den finnas att köpa. 

Erbjuder få lokala råvaror
I dag har omkring 15 restauranger i Falköping ett diplom där det står att de serverar lokal mat. Men trots diplom och lantbrukare alldeles runt knuten på Falbygden, lyser närproducerade råvaror ändå med sin frånvaro på många tallrikar.

P4 Skaraborg har talat med flera krögare som tar ställning mot vad de kallar för marknadsföringsknep.

Metin Göc menar att han försökt hitta lokala producenter. 

– Kommer det något från trakten så självklart försöker jag servera det, men det finns inte så mycket och det är svårt att få tag i varor.

De som har diplom, är de bättre?

– Jag tror inte det, om jag ska vara ärlig. 

"Gästerna blir blåsta"
Metin Göc menar att det som står till buds på marknaden inte räcker för att utfärda diplom som ska borga för lokal mat. Det är ett tilltag som lurar gästerna. 

– Om vi inte kan hålla det vi lovar, då känns det som om gästerna blir blåsta, avslutar han.

Också flera lokala köttproducenter ser med kritiska ögon på kommunens Cittaslow-arbete. Många av dem ifrågasätter kommunens marknadsföring om lokal mat.

Börje Karlsson i Vartofta driver småskalig ekologisk nötproduktion, men  inget av hans kött landar i Falköpings butiker eller på restaurangerna i trakten.

– Nej, det går kanske till Göteborg eller Uddevalla, men inte hit.

Levererar till distributör
För att själv överleva levererar Börje Karlsson sitt kött till en distributör som specialiserar sig på kött med hög kvalitet. Men distributören i sin tur har inga kunder i Falköpingsområdet.

– Bara några kilometer från Börje Karlssons gård finns Gunnar Kjellén i Luttra som föder upp ekologiska grisar.

Även om han inte skulle ha något emot det, så har han aldrig sett sitt kött säljas i stans livsmedelsbutiker.

– Jag har inte sett nåt i affärerna i Falköping och tror absolut inte att det finns på restaurangerna. Jag hittar inget direkt lokalt köttmärke i Falköpingsbutikerna. Så är det när fria marknadskrafter styr. Det hjälper inte vad jag själv tycker.

Eldsjäl kräver striktare regler

Linn Andersson tycker att man ska kunna bli av med diplomet. Foto: Sten LIllieström /P4 Skaraborg Sveriges Radio

En av eldsjälarna när det gäller lokal mattradition i Falköping kräver att kommunens system för diplomering av Cittaslow-matställen skärps. Linn Andersson, som driver Skafferi Åsle Tå i Falköping menar att beskrivningen av restauranger som har få lokala råvaror inte stämmer i alla fall, och att det är stor skillnad på hur seriös man är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".