Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kroganställda lär sig hantera berusade gäster

Publicerat onsdag 27 oktober 2004 kl 11.16

Restaurangpersonal har för lite kunskap om alkohollagen, och om hur berusade gäster ska hanteras.
Därför genomförs en utbildning den här veckan, då kroganställda i Skaraborg får lära sig hur mycket alkohol som får serveras, och vilken medicinsk påverkan droger har på  människor.

Till grund för utbildningen ligger studier på krogar och restauranger i fyra kommuner i Skaraborg. Dels har ungdomar skickats ut för att testa om uteställena kontrollerar legitimation i dörren,  dels har skådespelare agerat påtagligt berusade och testat barpersonal om de fått beställa alkohol. Enligt alkohollagen får nämligen en kraftigt berusad gäst inte serveras mer alkohol. Men studien visade att drygt hälften av krogarna i tre kommuner bröt mot alkohollagen och serverade den fulla gästen mer alkohol.

Liknande projekt  med utbildning av restauranganställda har genomförts i Stockholm och Göteborg och nu är förhoppningen att en mer ansvarsfull alkoholservering ska bli resultatet också i Skaraborg.
Kroganställda från Töreboda, Skövde, Gullspång och Mariestad deltar i utbildningen den här veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".