Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SKARA STIFT

Intresset stort för biskop Bonnier

Uppdaterat onsdag 4 april 2012 kl 17.48
Publicerat onsdag 4 april 2012 kl 17.13
"Det var ett kall att bli biskop i Skara"
(5:08 min)
Åke Bonnier besökte sitt nya stift. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio

I dag mötte Skara stifts blivande biskop, Åke Bonnier, pressen vid domkyrkan i Skara. Efter 50 år i huvudstaden valde han plötsligt att söka sig till Skaraborg. Han blir i ordningen den 83:e biskopen i det snart tusenåriga stiftet.

– Det känns fantastiskt att bli en länk i denna långa kedja, säger Åke Bonnier.

Han var på semester i Jerusalem när han fick beskedet om utnämningen via sms. Om han inte hade fått platsen, hade det varit Guds vilja menar han själv. Men han ville hemskt gärna komma etta och är glad för att nu vara här.

Slåss för rättigheter
Åke Bonnier har tagit tydlig ställning för en inkluderande kyrka. Bland annat har han medverkat i Pride-festivalen för homosexuella-, bi-, trans- och queerpersoners rättigheter.

– Jag har hört att Skara är ett mjukt stift. Med mjukt menat att det finns olika åsikter och man får lov att ha olika åikter. Men jag har tagit väldigt tydlig ställning i de här frågorna och kommer så fortsätta.

Ekonomin fick fokus
När det blev klart att Åke Bonnier blev ny biskop hade kvällstidningen GT löpsedeln "MILJARDÄR NY BISKOP I SKARA".

Hur ser du själv på att din bakgrund och din ekonomi plötsligt hamnar i fokus?

--Jag är ganska van. Men jag hoppas att min person och det jag gör som biskop ska avgöra vad folk tycker och tänker om mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".