Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KOLLEKTIVTRAFIK

Stressig arbetssituation för busschaufförer

Publicerat söndag 8 april 2012 kl 09.13
”Man blir ju stressad...”
(1:40 min)
Busschaufför Kristina Skoglund. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Arbetsmiljöverket kräver en förändring för Västtrafiks chaufförer. Enligt verket har pressade tidtabeller lett till stressen som kan innebära en säkerhetsrisk.

– Vissa turer är det väldigt tajt, då blir man stressad. Upp, släpp av folk, släpp på nytt.

Här på Resecentrum i Skövde blir det ibland kort om tid mellan turerna för busschaufförerna. Det är svårt att få tag i busschaufförer som har tid att prata. Det är företaget Nobina, som kör bussar på uppdrag av västtrafik. Under inspektionerna har det visat sig att busschaufförerna själva att tiden är för knapp för att hinna med inloggningar, säkerhetskontroller. Ibland får vissa saker prioriteras bort.

– Man måste gå på toaletten i bland också. Eller ta sig något att dricka. Men det hinns inte alltid med..

Tar åt sig av kritiken
Arbetsmiljöverket kräver nu av Nobina att de ska ta fram tydligare instruktioner för de rutiner som en busstur kräver. I instruktionerna ska det klart framgå hur lång tid varje moment egentligen tar. Om detta inte görs går det inte att garantera vare sig chauffören eller passageraren en lugn och säker resa, menar arbetsmiljöverket. Nobinas trafikchef i Skövde, Anders Andersson, säger till P4 Skaraborg att han tar kraven på allvar och kommer se över bolagets rutiner. Det tycker Kristina Skoglund är bra, för en stressad busschaufför är inte en bra sådan.

– Det kan bli farligt ute på vägen om man blir stressad och kör efter klockan. Absolut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".