Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västra Götalandsregionen

Nytt E20-förslag väcker starka reaktioner

Publicerat tisdag 10 april 2012 kl 10.12
Näringslivet ogillar beslutet
(1:14 min)
1 av 3
Alex Bergström (S) Foto: Henrik Dammberg P4 Skaraborg
2 av 3
Kjell Öhman från Näringslivssamverkan Skaraborg. Foto: Henrik Dammberg P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
S V och MP lägger fram förslag på hur E20 ska byggas ut. Montage: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Regionstyrelsen beslutade idag att man endast delvis vill att E20 byggs ut till fyrfilig motorväg. Det som inte blir fyrfiligt ska vara mötesfri 2+1-väg. Beslutet väcker många reaktioner.

Regionstyrelsen vill att regionen ihop med berörda kommuner i Skaraborg, regeringen, Trafikverket och näringlivet gemensamt ska bekosta en utbyggnad av E20.

Vissa sträckor ska enligt ett förslag byggas ut till fyrfältsväg medan andra sträckor blir så kallad 2-plus-1-väg, som förbereds för motorväg.

Om förslaget går igenom, och alla inblandade parter säger ja, planeras vägen stå färdig 2025.

– Beslutet innebär att vi kan få en enighet med kommunerna i Skaraborg så att den här vägen inte längre är trätornas väg, säger Alex Bergstrom (S), som sitter i regionstyrelsen.

– I dagens plan, som Anders Borg och regeringen ansvarar för, finns det inte en enda meter motorväg till genom Skaraborg förrän 2021. Nu är vi beredda att medfinansiera en utbyggnad av E20.

Näringslivet har den senaste tiden drivit på hårt för att få till stånd en utbyggnad av E20. I projektet Näringslivssamverkan Skaraborg har man krävt att vägen genom Skaraborg ska bli en motorväg, eller åtminstone fyrfältsväg.

Projektledaren Kjell Öhman är därför missnöjd idag.

– Vi får fortsatt en väg som innebär olika hastigheter, trånga passager och sämre leveransmöjligheter till och från Skaraborg, säger han.

– Hade vi fått ett beslut om motorväg, eller åtminstone fyrfältsväg, så hade det skickat en positiv injektion rakt in i näringslivet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".